In 16 octombrie, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite – FAO (Food and Agriculture Oragnization of the United Nations) celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei. Ca in fiecare an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se alatura initiativei FAO de a sarbatori aceasta zi, prin organizarea unui targ in curtea institutiei, intre 14 si 16 octombrie 2016, in care producatori si procesatori agricoli vor expune produse traditionale si realizate dupa retete consecrate, cat si ceaiuri, uleiuri, esente, produse de artizanat etc.

De asemenea, vor fi si produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, cum ar fi: Magiunul de prune Topoloveni (primul produs cu Indicatie Geografica Protejata – I.G.P. pentru Romania, din anul 2011), Salamul de Sibiu (cel de-al doilea produs cu Indicatie Geografica Protejata – I.G.P. pentru Romania din februarie 2016), Telemeaua de Ibanesti (primul produs cu Denumire de Origine Protejata – D.O.P. pentru Romania din martie 2016). Pe langa produsele romanesti protejate la nivel european, vor fi prezente Novacul afumat de Tara Barsei, Scrumbia afumata de Dunare si Cascavalul de Saveni, produse aflate in diferite faze de dobandire a protectiei „Indicatie Geografica Protejata” (I.G.P.) la nivelul Uniunii Europene.

Vizitatorii vor avea ocazia sa gaseasca si produse traditionale, inregistrate pe schema nationala – zacusca de vinete ori de fasole, pecie lunga afumata, dulceata de mure, de cirese amare sau afine, Cozonac Domnesc din regiunea Moldovei, cat si produse realizate in arealul montan.

Totodata, vor fi prezenti producatori de fructe si legume, miere si produse ale stupului, dar si cei de vin si tuica. Mesterii populari vor intregii peisajul rural din curtea Ministerului Agriculturii prezentand vizitatorilor ii traditionale romanesti sau stergare populare din panza de borangic tesute la razboi manual si alte obiecte de artizanat.

Lista produselor care se vor regasi la targ:

Produse realizate dupa retete consacrate:

  • Cascaval Rucar, Cascaval Dalia (Mures)
  • Cabanos, Muschi file afumat, Jambon afumat fara os, Parizer, Crenvusti cu carne vita, Salam Torpedo, Ciolan Presat (Ilfov)
  • Lactate realizate dupa reteta consacrata din Harghita.

Produse traditionale:

  • Chisca, Muschi haiducesc, Carnati boieresti, Costita hituita, Muschi copt in jar, Jambon taranesc, Toba – produse de BACIU (Suceava)
  • Bagheta pescareasca, Salata de icre de crap, Salata de icre ardeleneasca, Pastrama pescareasca, Pastrav ardelenesc, Batog afumat produse in Delta din Carpati (Brasov)
  • Dulceata de cirese amare, Dulceata de capsuni, Dulceata de visine, Dulceata de cirese albe, Dulceata de zmeura, Dulceata de afine, Dulceata de mure, Zacusca de vinete, Zacusca cu fasole, Zacusca cu ciuperci, Zacusca cu peste, Zacusca cu ghebe produs de VRANCIOAIA (Neamt)
  • Telemea de vaca, Branza de burduf, Cas, Cascaval, Carnati de oaie si vitel, Telemea de oaie, Urda, Slanina afumata, Pastrama de porc, Pastrama de berbecut, Carnati de porc si vitel, Branza de burduf in coaja de brad, Pastrama de vitel produse de FERMA ISTRATE – FUNDATA (Brasov)
  • Sirop de muguri de brad, Sirop din flori de soc, Dulceata de afine, Dulceata de zmeura, Dulceata de mure produs de FENECHIU (Covasna)
  • Smantana si Branza dulce produse de UNGUR DE PRELUCA (Maramures)
    Pastrav afumat in cobza de brad “DOFTANA” (Prahova)
    Cozonac DOMNESC (Botosani)
    Tuica si magiun de prune Buzdugan (Arges)
  • Salata ”Deltaica” cu icre de crap, cu icre de stiuca, Pastrama ”Deltaica” de crap argintiu, de somn, Sardeluta ”Deltaica” marinata in ulei, ulei picant, Batog ”Deltaica” de crap argintiu, de somn (Tulcea)
  • Caltabos oltenesc, Jumari de porc, Carnati din topor, Toba taraneasca, Carnati cu ambat, Slanina usturoiata, Carne afumata la garnita, Muschi perpelit, Carnati cu miroase de usturoi “Ca Altadata” (Valcea)
  • Scrumbie marinata , Zacusca cu peste, Salata de icre de crap, Salata de icre de stiuca “VICTORITA” (Bucuresti)
  • Carnaciori picanti, Carnati de casa afumati, Pecie lunga afumata, Pestisor afumat, Clisa afumata CORDIS (Salaj)
  • Placinta cu dovleac, Placinta cu branza (Constanta)

Alte produse:

  • CEAIURI, ULEI, ESENTE: Ulei esential de lavanda, Ulei presat din floarea soarelui, Ulei presat din floarea soarelui, Ulei presat din floarea soarelui (Bihor, Giurgiu, Vaslui)
  • Papusi in costume populare, reconditionare de costume populare vechi, fete de masa, diverse obiecte traditionale (linguri, fuse, lazi de zeste, potcoave) cu flori din foaie de panusi de porumb etc.
Share on Facebook