Asociatia Crescatorilor de Oi din comuna Vaideeni, judetul Valcea, precum si autoritatile locale, alaturi de Ministerul Agriculturii lucreaza in prezent la inregistrarea marcilor lactatelor de Vaideeni, informeaza Agerpres.
„Discutia a fost reluata acum o luna in cadrul targului de animale si consta in recunoasterea la nivel national a produselor traditionale pastoresti din Vaideeni. Ma refer aici la branza de Vaideeni, celebra telemea, casul, smantana, dar si tocanul sau balmosul din aceasta zona. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel national in domeniul zootehniei, ne referim aici strict la pastorit. Ciobanii din Vaideeni prepara lactatele, dar si restul de mancaruri fix pe retetele vechi si respectand traditia. Avem sperante ca in foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marca inregistrata. Si ne dorim sa mergem la export pe baza acestui atestat”, a declarat primarul comunei Vaideeni, Daniel Baluta.
Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localitati de pastori de la sud de Carpati, constituita in urma cu 300 de ani, in urma migratiei masive a pastorilor transilvaneni din Marginimea Sibiului.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Romania a atestat pana in prezent 480 de produse traditionale, judetele Brasov si Maramures aflandu-se in top cu 143, respectiv 56 de produse. Cu toate acestea, 15 judete nu detin niciun produs atestat.
Produsul traditional trebuie in primul rand sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei, nu trebuie sa fie obtinut in mod industrial, nu trebuie sa contina aditivi alimentari, iar procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, cu o reteta transmisa din generatii.
De asemenea, in prezent, Romania incearca sa obtina de la Comisia Europeana inregistrarea si protectia cu denumire de origine geografica protejata pentru Cascavalul de Saveni si Carnatii de Plescoi.