MADR a acordat in acest an 204 de atestate pentru produse traditionale

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat in 2015 un numar de 204 de atestate pentru „produse traditionale”, totalul acestora ajungand astfel la 513, de cand a fost modificata legislatia in acest domeniu, conform Ordinului 724/2014, potrivit unui comunicat al MADR.

Elaborarea acestui act normativ a avut drept scop diferentierea clara dintre un produs traditional si unul industrial. In acest sens, legislatia in vigoare defineste produsul traditional, restrictioneaza capacitatile de productie, fiind introduse prevederi referitoare la operatiuni efectuate manual. De asemenea, se defineste caietul de sarcini si sunt introduse prevederi referitoare la date, inscrisuri, referinte bibliografice cu privire la vechimea produsului care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta.

O alta noutate pe care o aduce Ordinul 724/2014, fata de legislatia anterioara este logo-ul dedicat produselor traditionale, care trebuie inscriptionat pe eticheta produsului, precum si introducerea modelului-tip de ATESTAT PRODUS TRADITIONAL, care se afiseaza la locul de comercializare al produsului. Legislatia introduce prevederi clare in ceea ce priveste documentatia necesara pentru inregistrarea produsului in Registrul National al Produselor Traditionale. A fost implementata o procedura certa de atestare care este aplicata de specialistii din cadrul Directiilor Agricole Judetene si MADR. In ce priveste sanctiunile si controlul au fost prevazute atributii pentru institutiile co-avizatoare ale Ordinului. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale actualizeaza lunar Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) pe site-ul MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE