EXCLUSIV Achim Irimescu: Directorii generali nu-si mai asuma responsabilitati, dar castiga 3.000 euro lunar

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, considera ca salariile unor functionari publici, care au posturi de conducere, sunt prea mari, in contextul in care acestia „nu isi mai asuma niciun fel de responsabilitate”. Seful MADR, a declarat, in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro, ca salariul unui secretar de stat ajunge la 1.100 de euro lunar, in timp ce un director general este remunerat cu 3.000 de euro lunar.

„De-a lungul timpului, am functionat fara un secretar de stat tot timpul, din pacate. Ministrul anterior a avut 4 secretari de stat. Eu am functionat cu 2. Oricum, in schema, dupa adoptarea HG-ului, sunt stabiliti doar 3 secratari de stat. Am zis sa facem reducere la bugetul statului. Nu ca salariul unui secretar de stat ar fi mare. De exemplu, acesta are un salariu mai mic fata de un director general, care ajunge la 3.000 euro, un secretar de stat are cam 1.100 euro. Din pacate asa sunt legile in tara. Cand am spus in presa ca ministrul Agriculturii din Romania are acelasi salariu ca o secretara de la Comisia Europeana (3.000 euro), au zis ca imi doresc sa mi se creasca salariul. Asa au interpretat. Nu mi se pare corect ca un director general, care din pacate nu-si mai asuma niciun fel de responsabilitate, sa aiba de 3 ori salariul unui secretar de stat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu.

Saptamana trecuta, seful MADR a declarat la deschiderea noului an academic, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, ca salariul sau este echivalent cu cel al unei secretare de la Comisia Europeana.

„Tinerii care vin in domeniul cercetarii pot lua un salariu de minim 3.000 lei. Sunt locuri de munca foarte bine platite si in cele doua agentii de plati pe care le avem, salariul porneste de la 1.800 lei si in cativa ani se poate ajunge la 1.000 euro. Sunt unii directori care au salariu mai mare decat al unui ministru, iar ministrul are un salariu acceptabil la nivelul Romaniei. O secretara la Comisia Europeana ia 3.000 euro salariu, exact cat un ministru al Agriculturii in Romania, dar nu comentam”, a afirmat Achim Irimescu.

Cele mai mari salarii din cadrul Ministerului Agriculturii sunt detinute de: Ministru (13.148 lei – venit net), Director general gr. II – 9.573 lei, Director – 9.274 lei, Manager public superior – 9.814 lei, Manager public principal – 8.199 lei, Manager public asistent – 7.030 lei, Sef serviciu – 7.847 lei. La polul opus, cele mai mici salarii le au cei care detin functii precum Consilier debutant – 2.164 lei, Consilier personal – 2.313, Director cabinet – 2.416 lei, conform unei situatii publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Pe langa salariul din baza, o buna parte din angajatii APIA si AFIR mai primesc si sporuri care le majoreaza lunar veniturile. De exemplu, salariatii care lucreaza in cadrul proiectelor finantare cu fonduri europene sunt stimulati cu 60% in plus la salariul de baza. Aproximativ 7.000 de functionari lucreaza in cele doua agentii subordonate Ministerului, AFIR si APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE