A aparut legea privind infiintarea posturilor de atasati agricoli, platite cu 2.000 euro lunar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii urmeaza sa aiba incepand de anul viitor circa 10 atasati agricoli care vor avea ca sarcina promovarea produselor romanesti in principalele capitale ale lumii. Acestia vor lucra in cadrul unei agentii nou create, in subordinea MADR: Agentia Nationala pentru promovarea produselor agroalimentare.

De curand, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 913 din 14 noiembrie 2016 a fost publicata Legea nr. 212/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2016 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, precum si pentru infiintarea functiei de atasat agricol, informeaza Juridice.ro.

In vederea asigurarii reprezentarii Romaniei atat in tarile membre Uniunii Europene, cat si in tarile terte, in domeniul politicii agricole comune si promovarii produselor agroalimentare, in cadrul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se infiinteaza functia de atasat agricol.

Functiile de atasat agricol pot fi ocupate, prin concurs sau examen, potrivit legii, de angajati ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai institutiilor subordonate acestuia si de personalul detasat in minister.

Pe perioada exercitarii functiei de atasat agricol, persoanelor care ocupa aceasta functie li se suspenda de drept raportul de serviciu/contractul individual de munca, in conditiile legii, fiindu-le aplicabile dispozitiile legale in vigoare privind personalul trimis in misiune permanenta in strainatate.

Pe langa limbiile straine, o persoana care doreste sa fie aleasa intr-o asemenea functie trebuie sa cunoasca si politici comerciale, acorduri fito-sanitare, politici de calitate, precum si politica de investitii a Romaniei.

Ministrul Agriculturii a precizat ca atasatii agricoli ai Romaniei urmeaza sa fie prezenti incepand de anul viitor in tari precum Egipt, Spania, Germania, Turcia, Republica Moldova, Rusia, Turcia, Iordania, SUA si Israel.

Seful MADR a anuntat de asemenea ca salariul unui atasat agricol va fi in jur de 2.000 de euro, insa analizeaza posibilitatea ca acestia sa fie recompensati si pe baza numarului de contracte economice initiate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE