Achim Irimescu: Este foarte important sa ajutam tinerii sa se stabileasca in mediul rural

Facebook
Twitter

Saptamana aceasta, Ministerul Agriculturii va definitiva proiectul de lege prin care va institui noi restrictii la achizitionarea terenurilor agricole din Romania. Seful MADR, Achim Irimescu, a precizat ca noua lege nu trebuie sa afecteze cumpararea de terenuri agricole de catre tineri.

„Saptamana aceasta vrem sa definitiam proiectul de lege. Este foarte important sa nu afectam achizitia de terenuri de catre tinerii din Romania, mai ales in contextul in care peste 50% dintre agricultori sunt peste 55 de ani. Este imperios necesar sa ajutam tinerii sa se stabileasca la tara. Insa, daca introducem conditii de genul sa fie fermieri de minim 5 ani, sa castige din agricultura macar 75%, sa faca dovada studiilor de specialitate, asta poate indeparta multi tineri. Mai ales ca avem masura de stabilire a tinerilor in mediul rural, care spune ca trebuie sa aiba minim 5 hectare in proprietate pentru a accesa 40.000 euro din bani europeni si nationali. O astfel de piedica nu ar face decat sa inchida piata pentru tineri si chiar viitorul agriculturii romanesti ar fi pus sub semnul intrebarii”, a declarat Achim Irimescu, la Digi24.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca reglementarii noii legi se vor aplica atat pentru persoanele de cetatenie straina, cat si pentru romani.

„Filtram din nou toate conditiile, am analizat tot ce s-a aplicat in Bulgaria, Polonia, Ungaria, Franta, unde exista o limitare la 30 de hectare. Sigur, intrebarea este daca putem introduce restrictii specifice pentru cetatenii europeni, diferite de romani. Din pacate nu se poate acest lucru. Romania este membra a UE si trebuie sa respecte libera circulatie a capitalurilor si a terenurilor. Prevederile vor fi pentru toata lumea. Daca ne convine ca primim in perioada 2014-2020 – 19 miliarde de euro pe agricultura, trebuie sa intelegem ca si cetenii europeni au drepturi egale cu cei romani si invers”, a mai spus Irimescu.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE