Achim Irimescu: Legea refacerii sistemului de irigatii din Romania nu va produce efecte

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca legea adoptata anul trecut de Parlament, prin care se aloca aproape un miliard de euro pentru refacerea sistemului principal de irigatii din Romania, nu va produce efecte, deoarece nu exista resurse financiare disponibile, informeaza Agerpres.

„In afara de fondurile care le-am prevazut in bugetul pe acest an, in anii viitori nu vom avea niciun fel de ban, pentru ca, la momentul adoptarii Legii 269, Ministerul Finantelor nu si-a dat avizul pentru a avea acel miliard. Miliardul este pe hartie, cu exceptia sumei prevazute pentru acest an”, a declarat Achim Irimescu.

Conform Legii 269/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4 din 25 martie 2015 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, „Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sub conditia asumarii de catre Guvern a Strategiei sectorului de irigatii, va primi in perioada 2016—2020 suma de 1,015 miliarde euro necesara reabilitarii infrastructurii principale de irigatii, dupa cum urmeaza: in anul 2016, 145 milioane euro, urmand ca in urmatorii 4 ani fondurile alocate sa creasca anual cu circa 17%, astfel incat sa se atinga plafonul aprobat aferent programului de investitii multianual”.

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca „ceea ce face astazi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor romani si o amenintare la adresa agriculturii romanesti”.

„Ce face astazi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor romani si o amenintare la adresa agriculturii romanesti in general. Legea votata in 2015 este un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut in ultimii 25 de ani. Declaratia de astazi (joi — n.r.) a ministrului Irimescu (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu — n.r.) arata nepasare si lipsa de responsabilitate pentru soarta fermierilor romani”, a declarat Daniel Constantin, pentru Agerpres.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE