Incepand de anul viitor, sistemul european de cote pentru productia de zahar va fi eliminat, ceea ce inseamna ca fabricile din intreaga Europa vor putea vinde intreaga cantitate de zahar pe care o produc. Pentru Romania, acest moment ar putea fi unul de bun augur, spun specialistii din domeniu, mai ales ca fabricile din tara nu reusesc in prezent sa produca zahar la nivelul cererii interne.

„Eliminarea cotelor ne ofera oportunitatea de a cultiva sfecla mai multa si de a produce zahar mai mult. Noi suntem putin mai favorizati in zona noastra, aici in Moldova, deoarece avem lantul acesta Carpatic, Vestul e mai expus. Mai poate intra zahar din afara tarii, care nu mai este restrictionat de cote. Cu toate ca eliminarea cotelor de zahar e un eveniment destul de sigur, stiu ca exista o initiativa recenta din partea Poloniei, care a solicitat Comisiei Europene sa prelugeasca regimul cotelor de zahar pana in 2018. Nu stiu insa ce sorti de izbanda va avea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Dimitriu, directorul fabricii de zahar Agrana Romania.

De asemenea, din 2017, odata cu eliminarea cotelor va disparea si pretul minim stabilit pentru achizitia zaharului, in valoare de 26,29 euro/tona.

„Din 2017, contractele nu le vom mai face sub incidenta pretului minim garantat de 26,29 euro/tona, ci vom stabili un pret al materiei prime corelat foarte strans cu pretul zaharului. Va exista o grila legat de pretul zaharului. E greu de presupus cum va evolua pretul anul viitor. Zaharul a ajuns si el un aliment cu un pret foarte volatil, ca si pretul la grau, porumb. Noi credem ca pretul va ramane cel putin in aceleasi limite, cu mici fluctuatii de plus minus 10%”, ne-a mai spus Mihai Dimitriu.

In ceea ce priveste productia de sfecla de zahar, fermierii romani au reusit in acest an sa aiba recolte bune, de circa 40-50 tone pe hectar. „Desi a fost un an secetos, in principal in zona noastra, ne-au salvat niste ploi care au venit la jumatatea lunii septembrie. Acest lucru a facut ca sfecla sa fie recoltata mai usor si sa mai creasca in greutate, mai ales pentru cei care recolteaza dupa 10-15 octombrie. O sa avem o productie buna, in jur de 40 tone pe hectar. Am recoltat in jur de 1.700 hectare din 9.000 hectare cat am pus anul acesta. Mai mult decat anul trecut cam cu 5-8%. La nivel national, suprafata a fost de circa 24.000 hectare, anul acesta. Comparativ cu anul trecut, nu s-a marit prea mult suprafata. In tara productiile sunt bune. Sunt medii pe zona de centru, de peste 50 tone. In Oradea, in jur de 45 tone la hectar”, ne-a mai explicat directorul fabricii de zahar Agrana Romania.

Si producatorii romani de sfecla de zahar privesc cu optimism urmatoarea perioada, afirmand ca exista sanse mari ca importul de zahar sa se diminueze.

„Consumul Romaniei e de 500.000 tone, iar cota era stabilita la 105.000. Fabricile noastre produc mult mai mult, in jur de 140.000, chiar 160.000 tone. Acum ca nu mai sunt fabricile restrictionate de cota productia ar putea creste pana la nivelul cererii interne. Din aceasta perspectiva, importurile vor scadea. Anul acesta a fost unul modest. Am avut o primavara foarte bogata in precipitatii, dar seceta din luna iulie si august a cam redus productiile. Sunt zone in care fermierii au avut norocul de ploi si au scos productii de 60-70 tone, dar media ultimilor 10 ani se situeaza pe la 35 tone/hectar”, ne-a declarat Laszlo Becseck, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar – BOD.

Costul infiintarii unui hectar de sfecla de zahar este de circa 6.000 lei, potrivit producatorilor romani. Pentru a beneficia de subventie, un fermier trebuie sa aiba o productie minima de 26 tone pe hectar. In prezent, pretul cu care este achitionata tona de zahar este de aproximativ 29-30 euro.

Anul acesta, productia de zahar la nivel european este prognozata la 17,5 milioane de tone, mai mult cu 2 milioane de tote fata de cea inregistrata in 2015. Pentru Romania, anul acesta se estimeaza o productie de 149.000 tone de zahar.

Share on Facebook