ANALIZA In ce judete au fost atestate anul acesta cele mai multe produse traditionale

Facebook
Twitter

Producatorii romani au reusit sa ateste la Ministerul Agriculturii peste 175 de produse traditionale in acest an, potrivit datelor oficiale MADR. In topul judetelor in care s-au realizat cele mai multe atestari se afla Brasov (64), urmat de judetul Alba (27) si Maramures (25).

Astfel, in acest an, cele mai multe produse traditionale au fost atestate in judetele Brasov (64), Alba (27), Maramures (25), Hunedoara (9), Covasna (8), Satu Mare (7), Salaj (7), Botosani (5), Suceava (5), Dambovita (4), Arges (3), Valcea (2), Bistrita Nasaud (2), Cluj (2), Buzau (2), Harghita (2) si Braila (1).

Produsele traditionale atestate in acest an sunt preponderent din toate categoriile alimentare respectiv carne, lactate, fructe, paine, peste, siropuri, dulceturi.

Produsul traditional este, potrivit legislatiei in vigoare, produsul alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale. De asemenea, produsul traditional atestat nu trebuie sa aiba in compozitia lui aditivi alimentari si trebuie sa respecte un mod de productie si/sau de prelucrare traditional.

In ceea ce priveste produsele certificate la nivel european prin indicatia geografica protejata (IGP), Romania are in prezent un singur astfel de produs si anume Magiunul de prune Topoloveni. Cu toate acestea, conform celor mai recente declaratii ale directorului general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Viorel Morarescu, tara noastra va avea in curand un alt produs protejat IGP, respectiv Telemeaua de Ibanesti. De asemenea, se fac demersuri similare si pentru Pestele Novac afumat de Tara Barsei.

Inregistrarea Telemelei de Ibanesti ca produs de origine protejata a fost blocata de Grecia, dupa ce oficialii de la Atena au inaintat o opozitie scrisa Comisiei Europene, argumentand ca termenul „telemea” este de origine greaca („telemes”). Totodata, functionarii europeni au aratat ca nici Novacul afumat de Tara Barsei nu poate obtine protectia la nivel european, cel putin pana in acest moment, deoarece pestele este originar din China si nu poate fi atestat ca produs romanesc.

In Uniunea Europeana exista 1452 de produse protejate pe plan european. Cele mai multe provin din Italia, Franta, Spania si Germania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE