subventii 2016

Asociatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar: Suprafata cultivata a scazut anul acesta cu 1.800 de hectare

Facebook
Twitter

Suprafata cultivata cu sfecla de zahar a scazut anul acesta cu circa 1.800 de hectare, productia inregistrata fiind cu jumatate mai mica decat cea din 2014, a declarat, pentru StiriAgricol.ro, Laszlo Becseck, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar – BOD.

„Anul acesta am avut circa 4.600 de hectare cultivate cu sfecla de zahar, o reducere a suprafetei destul de mare, in conditiile in care in 2014 am avut 6.400 de hectare. Productiile au fost aproape la jumatate fata de anul trecut, din cauza secetei foarte mari pe care am avut-o in august-septembrie. Oamenii sunt foarte dezamagiti. Isi pun tot mai des intrebarea de ce aleg sa investeasca aproape 1.500 de euro pe hectar, iar dupa un an de munca sa obtina doar 500 de lei”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laszlo Becseck, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar – BOD.

In ceea ce priveste sprijinul cuplat pentru sfecla de zahar, un instrument care ar fi trebuit cel putin teoretic sa revigoreze acest sector, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar afirma ca suma ar putea fi mult mai mica, in urma unor corectii financiare.

„Din pacate, si in privinta sprijinului cuplat, lucrurile au ramas o necunoscuta. Noi luptam mult sa primim cei 600 de euro, asa cum era stabilit, insa exista sanse ca suma sa fie mult mai mica in urma unor corectii financiare. Este un sector grav afectat si sincer nu cred ca la anul o sa mai avem zahar romanesc, daca se continua asa”, a mai spus Laszlo Becseck.

Pentru a primi un sprijin cuplat mai mare, fermierii trebuie sa ataseze odata cu cererea de subventie si un contract valabil cu una dintre fabricile de prelucrare a sfeclei de zahar, conform Ordinului 619/2014. De asemenea, o alta conditie impusa cultivatorilor de sfecla de zahar, incepand cu 2016, este ca acestia sa foloseasca doar samanta certificata, pentru obtinerea sprijinului cuplat.

La nivel european, cele mai mari suprafete cultivate cu sfecla de zahar se regasesc in Franta si Germania, totalizand peste 800.000 de hectare. Mai mult decat atat, cele doua tari mentionate sunt responsabile de mai bine de jumatate din productia totala de sfecla de zahar din intreaga Uniune Europeana. In 2014, alti producatori importanti de sfecla de zahar au fost Polonia (9% din totalul productiei la nivelul UE), precum si Regatul Unit (7,3%). Aproape 70% din totalul productiei de sfecla de zahar este realizat de aceste patru tari europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE