Suprafata cultivata cu soia a crescut anul trecut cu 47.000 de hectare. Ce sprijin cuplat vor incasa fermierii

Facebook
Twitter

Suprafetele cultivate cu soia au crescut anul trecut cu peste 47.000 de hectare, fata de nivelul inregistrat in 2014, atunci cand in tara noastra existau aproape 80.000 de hectare cu soia, arata cele mai recente date publicate de Ministerul Agriculturii.

Unul dintre motivele pentru care fermierii romani au decis sa infiinteze suprafete mai mari cu soia este fara indoiala si introducerea incepand din acest an a sprijinului cuplat pentru aceasta cultura, in valoare de 325 de euro pe hectar.

Mai exact, in 2015, fermerii romani au insamantat o suprafata totala de 127.000 de hectare. In 2014, suprafata cultivata cu soia a fost de 79.900 de hectare, conform datelor MADR.

In ceea ce priveste productia medie obtinuta la soia in 2015 agricultorii romani au reusit sa recolteze circa 2.062 kg/ha. In 2014, productia medie la soia a fost de 2.539 kg/ha.

Productia totala de soia din 2015 a fost de 262.000 tone, iar in 2014 de 202.900 de tone, potrivit datelor MADR.

Fermieri romani asteapta in prezent sa afle cand isi vor putea incasa sprijinul cuplat pentru soia. APIA este in proces de finalizare a controalelor administrative pentru a putea stabili suprafata totala eligibila la plata, iar ulterior valoarea exacta a sprijinului cuplat. Avand in vedere crestera suprafetelor cultivate cu soia, este posibil ca sprijinul cuplat sa scada pentru aceasta planta.

Incepand din 2016 toti fermierii care vor dori sa beneficieze de sprijin cuplat pentru soia vor fi nevoiti sa aiba samanta certificata de provenienta roamneasca.

Pentru cultura de soia, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial din urmatoarele categorii: prebaza, baza, certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata, O.M.A.D.R. nr. 150/2010 privind comercializarea semintelor de plante oleaginoase si pentru fibre si O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor de soia, incepand cu anul de cerere 2016, conform art. 42, alin. (3), lit e) al O.M.A.D.R. Nr. 619/2015, sunt factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Romania importa soia, inclusiv cea modificata genetic, din Brazilia sau Argentina, in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE