Sprijinul cuplat la soia: cand isi vor primi fermierii banii

Facebook
Twitter

Fermieri romani asteapta cu un real interes sa afle cand isi vor putea incasa sprijinul cuplat pentru soia. In prezent, APIA este in proces de finalizare a controalelor administrative pentru a putea stabili suprafata totala eligibila la plata, iar ulterior valoarea exacta a sprijinului cuplat.

„Cuantumul estimat pentru sprijinul cuplat este de 325 euro pe hectar. Momentan, trebuie sa adunam suprafata totala pentru a stabili valoarea fiecarui sprijin cuplat in parte. Aceste plati urmeaza sa le facem imediat dupa data de 1 iunie”, a declarat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Florin Faur.

Incepand din 2016 toti fermierii care vor dori sa beneficieze de sprijin cuplat pentru soia vor fi nevoiti sa aiba samanta certificata de provenienta roamneasca.

Pentru cultura de soia, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial din urmatoarele categorii: prebaza, baza, certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata, O.M.A.D.R. nr. 150/2010 privind comercializarea semintelor de plante oleaginoase si pentru fibre si O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor de soia, incepand cu anul de cerere 2016, conform art. 42, alin. (3), lit e) al O.M.A.D.R. Nr. 619/2015, sunt factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Romania importa soia, inclusiv cea modificata genetic, din Brazilia sau Argentina, in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE