Nini Sapunaru: Vom elimina dubla impozitare in cazul cooperativelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca se vorbeste mult despre incurajarea infiintarii cooperativelor in domeniul agricol, fermierii raman reticenti la ideea asocierii in special din cauza dublei impozitari. Presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, spune ca acesta prevedere urmeaza sa fie eliminata din lege.

„Am trimis la Senat proiectul de lege privind cooperativele. Sunt cateva chestiuni bune, insa vom mai amenda proiectul in Comisie. In primul rand vom propune reducerea impozitului pe profit pe primii 5 ani de activitate. De asemenea, vom rezolva si chesiunea dublei impozitari”, a declarat Nini Sapunaru, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, organizata de LAPAR.

Totodata, actul legislativ prevede si o serie de facilitati pentru cei care aleg sa se inscrie intr-o cooperativa. Este vorba de scutirea de la plata impozitului pe venit a microintreprinderilor membre ale unei cooperative, scutirea de la plata impozitului pe proprietate a bunurilor mobile, precum si a mijloacelor de productiei, in conditiile in care sunt exploatate in comun.

In luna aprilie, Senatul a adoptat noua lege a cooperativei, aducand astfel completari si modificari asupra Legii cooperatiei agricole 566/2004.

Potrivit noii legi, cooperativele agricole vor fi de doua tipuri: cooperative agricole de gradul I si de gradul II.

Cooperativele agricole de gradul I sunt persoane juridice constituite, dupa caz, din persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale definite potrivit Ordonantei nr. 44/2008.

Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice si persoane fizice, de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale potrivit Ordonantei nr. 44/2008.

Cum se realizeaza valorificarea productiei

Valorificarea productiei membrilor se va realiza de catre cooperative pentru minimum 50% din productia totala comercializata de fiecare membru/aferenta normei de venit, aferenta grupei/grupelor de produse cu care aceasta participa in cooperativa agricola. Productia destinata vanzarii aferenta terenurilor si efectivului de animale cu care membrii participa in cooperativa agricola se valorifica integral prin intermediul cooperativei, cu respectarea conditiilor prevazute in statutul cooperativei.

Totalitatea terenurilor si efectivelor de animale a caror productie este valorificata prin cooperativa agricola si a bunurilor acesteia se asimileaza unei unitati tehnico-economice, conform statutului cooperativei.

Cooperativa agricola poate primi drept de folosinta asupra bunurilor membrilor cooperatori, in baza acordului scris de catre acestia si conform statutului cooperativei.

Cooperativa agricola este asimilata unui fermier, astfel cum este definit la art.2, alin.1, lit f) din Ordonanta nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, producator agricol, persoana juridica, a carei dimensiune reprezinta cumulul dimensiunilor exploatatiilor membrilor cooperatori, aferente productiei valorificate prin cooperativa agricola si a exploatatiei cooperativei, dupa caz.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE