Drama crescatorilor de vaci: Nu ne mai ia nimeni laptele. Vom desfiinta totul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din ce in ce mai multi crescatori de vaci din Romania sunt intr-o situatie de-a dreptul disperata, in contextul in care procesatorii renunta rand pe rand la colectarea laptelui din fermele romanesti. Un crescator de bovine din judetul Neamt, care detine 80 de capete, nu a mai reusit sa isi vanda laptele de mai bine de 8 luni. Fermierul spune ca daca situatia nu se va remedia pana in toamna va fi nevoit sa renunte la toate animalele.

„Am o ferma de vaci autorizata, cu 80 de capete. In fiecare zi am aproape 400 de litri de lapte. In prezent nimeni nu ne mai ia laptele. Am colaborat pana acum cu un procesator cu actionariat francez. Colaborarea cu ei a decurs foarte bine insa la un moment dat ne-au spus ca nu mai merita sa faca atata drum pana la noi. Adica 24 km de la Roman. Ca renunta la mai multe ferme, ca nu mai au nici ei vanzari. Am colaborat vreo 3-4 ani perfect cu ei, banii la luna. De 8 luni insa situatia e foarte grea. Am sunat la 10 procesatori, nimeni nu vrea laptele”, ne-a declarat fermierul Laurentiu Zalatu, din localitatea Balusesti, judetul Neamt.

Pentru a putea iesi din acest impas, crescatorul de vaci se straduieste in prezent sa plaseze un dozator de lapte in orasul Roman, pentru a-si putea vinde macar jumatate din lapte. In caz contrar, va fi nevoit sa vanda toate animalele.

„Incercam sa ne mentinem pana la toamna, si daca nu trebuie sa desfiintam. Nu ai ce sa faci. Se aduna la cateva zile o tona de lapte in plus cu care nu am ce face. Ne straduim sa avem un dozator de lapte in piata la Roman, sa vindem in jur de 200 litri acolo. Cu restul nu stiu sincer ce o sa facem”, ne-a mai spus Laurentiu Zalatu.

Pe langa ferma de vaci, fermierul din Neamt lucreaza 360 de hectare de pamant, cele mai importante culturii fiind graul (100 ha), porumbul (120 ha), rapita (75 ha), cat si soia (12 ha). Doar asa, agricultorul a reusit sa-si mentina pana acum efectivul de bovine.

Si cum un necaz nu vine niciodata singur, fermierul Laurentiu Zalatu se plange ca pana acum nu a primit nici macar un leu din subventiile APIA.

„Nu am luat niciun ban de la APIA. Am avut un control in decembrie, insa de atunci nu s-a mai intamplat nimic. Ni s-a comunicat ca merge greu softul. Problema este ca avem leasing-uri, am ramas cu 100.000 lei datorii de anul trecut, la care platesc dobanda. Am fost nevoit sa cumpar ingrasaminte, pentru culturi. Anul trecut am cumparat un tractor, pentru ca fara niste utilaje cat de cat moderne nu poti sa vorbesti de productie”, a mai spus Laurentiu Zalatu.

Cum crede seful MADR ca ar putea fi rezolvata aceasta situatie

De curand, ministrul Agriculturii si-a exprimat opinia cu privire la problemele crescatorilor romani de vaci, acesta precizand ca una dintre solutii ar putea fi o subventie pentru colectare.

„Trebuie sa gasim o solutie, impreuna cu Comisia Europeana, sa putem acorda subventii pentru colectarea laptelui. Este o criza europeana pe piata laptelui, insa in Romania se simte mult mai puternic din cauza diferentei de competitivitate intre producatorii romani si cei din statele din vest. Pretul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. In nordul tarii, producatorii sunt nemultumiti pentru ca au ajuns sa comercializeze laptele cu 60 de bani”, a declarat Achim Irimescu, conform Agerpres.

De asemenea, joi, 19 mai, seful MADR a avut o reuniune de lucru la sediul Ministerului Agriculturii la care au participat reprezentantii fermierilor si procesatorilor din sectorul laptelui, precum si reprezentantul retelelor de retail. O parte dintre solutiile prezentate au fost: posibilitatea reducerii costurilor de colectare a laptelui autohton de catre procesatori, elaborarea unui set de masuri care sa vizeze ca Programul „Laptele in scoli” sa fie alimentat din lapte provenind de la fermele locale, conservarea sub forma de lapte praf a surplusului de lapte achizitionat de procesatori de la fermieri, organizarea unui monitor al preturilor la lapte care sa urmareasca fluctuatiile pietei si sa decida cu celeritate masurile de interventie, astfel incat preturile sa nu scada sub nivelul costurilor de productie.

Drama fermierilor, in cifre

Potrivit INS, cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (13.390 tone) in trimestrul I din 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut, totalizand 38.120 tone, in timp ce in luna martie s-a majorat cu 62% (4.874 tone), pana la 12.734 tone, comparativ cu perioada similara din 2015.

Potrivit datelor INS, in trimestrul I din 2016, unitatile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vaca de 220.011 tone, mai mult cu 9% (18.088 tone), comparativ cu trimestrul I din 2015. Pe de alta parte, in anul 2015 fata de anul 2014, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 80.701 tone (-8,1%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE