Nini Sapunaru: 25 de tiruri cu paine congelata intra zilnic in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Zilnic, in Romania, intra 25 de tiruri cu paine congelata, ceea ce inseamna o cantitate de 875.000 de tone pe an, a declarat presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru.

“In fiecare zi, 25 de tiruri cu paine congelata intra in Romania, adica 875.000 de tone pe an. Deci, orice paine proaspata din aceste magazine este de fapt paine congelata adusa din import”, a declarat Nini Sapunaru, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, organizata de LAPAR.

Dezvaluirea presedintelui Comisiei pentru Agricultura a fost facuta in contextul in care la ora actuala exista un proiect legislativ care prevede obligativitatea supermarketurilor sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minimum 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maximum 5% pentru acestia.

“Adevarul este ca reprezentantii marilor lanturi de magazine se tem de diminuare taxelor de listare. Aici este miza acestei legi. Daca dispar taxele de listare va scade pretul produselor alimentare in galantare, cu cel putin 10%”, a mai adaugat Nini Sapunaru.

Presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor a mai precizat ca textul acestui act normativ nu face nimic altceva decat sa preia un principiu agreat si promovat de Comisia Europeana, si anume de incurajare a aprovizionarii pe lantul scurt, local si regional.

“De exemplu, ai 2 luni de la promulgarea legii sa publici metodologia si dupa aceea ai inca 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial pana intra efectiv legea in vigoare. Dam astfel posibilitatea supermarketurilor sa intre in discutie cu producatorii, sa vada ce productie au, ce nu, iar in cazul produselor in care nu am putea asigura acel 51%, putem sa scadem procentul”, a explicat Nini Sapunaru.

In urma cu o saptamana, proiectul de lege care obliga supermarketurile sa vanda produse alimentare romanesti in proportie de 51% a fost retrimis la Comisia de Agricultura de catre plenul Camerei Deputatilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE