In perioada 26-29 mai 2016 se desfasoara Concursul International de Vinuri Bucuresti 2016 (IWCB 2016). Cea de-a XIII-a editie a Concursului va avea loc la Focsani, in Vrancea, si este organizata la initiativa Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de catre ASER Wineconsulting, in parteneriat cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

Incepand cu 2016, IWCB devine concurs itinerant, motiv pentru care in anul acesta a fost ales ca loc de desfasurare orasul Focsani, din mijlocul celui mai mare bazin viticol romanesc – Vrancea, oferind astfel posibilitatea juratilor, reprezentantilor OIV dar si tuturor celor interesati de a cunoaste aceasta importanta regiune viticola a Romaniei.

Pentru a asigura conformitatea si calitatea produselor inscrise spre evaluarea juratilor de la editia 2016 a International Wine Contest Bucharest, organizatorii competitiei au incheiat un protocol de colaborare cu Laboratorul Central pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Valea Calugareasca – filiala Focsani. In acest fel, prin analizarea probelor inainte si dupa concurs de catre institutia abilitata de profil, IWCB ofera, in primul rand consumatorilor, o garantie suplimentara asupra relevantei rezultatelor obtinute in urma jurizarilor. IWCB 2016 este primul concurs din lume sub egida OIV care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile inscrise, toate vinurile fiind inscrise gratuit.

In 2015 au fost inscrise in concurs 903 probe din 27 de tari ale lumii, iar in 2016 sunt inscrise in concurs 1.495 de probe, dintre care 48% (717 probe) provin din Romania, iar restul de 778 probe sunt dinafara tarii noastre. In total, anul acesta, 33 de tari au inscris probe in acest concurs, iar in privinta juratilor, 22 sunt straini iar 15 sunt din Romania.

Concursul este organizat in conformitate cu Normele concursurilor internationale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor va fi facuta de un juriu international ai carui membri sunt recunoscuti prin experienta si profesionalismul lor.

In judetul Vrancea, suprafata totala cu vita de vie pentru vin: 26.258 ha, din care, conform Registrului Plantatiilor Viticole (RPV):

  • 2.430 ha, adica 9,2 %, au destinatia de productie DOC (Denumire de Origine Controlata)
  • 10.516 ha, adica 40%, au destinatia de productie IG (Indicatie Geografica)

Suprafata DOC autorizata in anul 2015 pentru obtinere de vin de calitate DOC: 1540 ha, cu o crestere cu 360 ha fata de 2014. Suprafata IG autorizata in anul 2015 pentru obtinere de vin de calitate IG: 970 ha, cu o crestere de 110 ha fata de 2014.

Numarul operatorilor autorizati (inregistrati) in 2015:

  • pentru productie vin de calitate DOC = 151
  • pentru productie vin de calitate IG = 201

Suprafete infiintate pana la 31.12.2015 prin reconversie/restructurare prin Programul National de Sprijin (PNS) in sectorul vitivinicol 2009-2013 si Programul National de Sprijin 2014-2018: 2.179ha. Productia de vin estimata pentru anul 2015: 323.289 hl, din care:

  • pentru IG: 35.356 hl
  • pentru DOC: 54.774 hl
  • pentru vin de masa: 233 159 hl

Numarul de cultivatori inregistrati in Registrul Plantatiilor Viticole: 29.995, din care:

  • 29.707 persoane fizice care exploateaza 21.673 ha
  • 288 persoane juridice care exploateaza 4.585 ha
Share on Facebook
Print Friendly