Seful APIA: Vrem sa platim toate subventiile pana la data de 15 iunie

Facebook
Twitter

Directorul general al APIA, Florin Faur, a dat asigurari ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura face toate eforturile pentru a plati cat mai repede subventiile fermierilor. Oficialul estimeaza ca pana in data de 15 iunie toti banii fermierilor vor ajunge in conturile beneficiarilor.

„Incepand cu 12 mai, toate platile pe care le facem sunt plati integrale, mai putin sprijin cuplat. Majoritatea fermierilor primesc 160 euro ca si cuantum general, insa sunt si agricultori care primesc si 210 euro, cei care au pana in 30 hectare, cu acea plata redistributiva. Pana in data de 15 iunie vreau sa terminam toate tipurile de plati. Regulamentar, putem sa platim subventiile pana la 30 iunie, insa va spun sincer ca nici eu si nici colegii mei nu ne dorim sa ajungem pana in 30 iunie. Ne pregatim acum si pentru platile pe zootehnie”, a declarat seful APIA, Florin Faur, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor.

De curand, Ministerul Finantelor Publice a alocat temporar suma de 1.786.320 mii lei, in echivalent euro, pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea efectuarii platilor APIA. Ulterior, suma va fi rambursata Ministerului Finantelor de catre Uniunea Europeana, pana la data de 31 decembrie 2016.

Cuantumul subventiei pentru schema de plata unica pe suprafata este de 79,7392 euro/ha.

In ceea ce priveste plata redistributiva, pentru fermierii care au intre 1 si 5 ha inclusiv, subventia este de 5 euro/ha. Pentru cei care detin peste 5 si pana la 30 ha inclusiv cuantumul subventiei este de 51,0789 euro/ha.

O alta plata importanta pe care APIA o va face este si cea pentru inverzire, fermierii urmand sa primeasca aici 59,1277 euro/ha.

Pentru tinerii fermieri, cuantumul subventiei este de 19,9348 euro/ha, potrivit legii.

In ceea ce priveste Ajutoarele Nationale Tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil, fermierii vor primi o subventie de 19,1942 euro/ha.
In perioada 2014-2020, Romania are la dispozitie aproximativ 20 de miliarde de euro, fonduri europene pentru agricultura, circa jumatate din aceasta suma reprezentand finantarea pentru platile directe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE