septembrie 19, 2021

Seful APIA: Aproape 99% dintre fermieri vor fi platiti pana la 15 octombrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al APIA, Nicolae Horumba, a anuntat, luni, ca pana la termenul limita de 15 octombrie vor fi platiti 99% dintre fermierii care trebuie sa primeasca subventii aferente Campaniei 2015. Jumatatea lunii octombrie este termenul maxim pana cand un stat membru poate face plati din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

„Noi consideram ca probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi platiti pana in termenul de 15 octombrie. Este si obligatia noastra, pentru ca dincolo de acest termen nu mai poti face plati din FEGA. Nu poti spune ca platesti 100%, deoarece acest lucru e utopic. Sunt cativa fermieri dintre cei care au depus cereri de plata in 2015 care sunt anchetati. Pana nu ai un rezultat al acelei anchete, nu poti lua o decizie”, a declarat Nicolae Horumba.

Directorul general al APIA a mai precizat ca pot exista si cazuri de litigii intre fermieri, lucru care ingreuneaza plata subventiilor. „Mai exista fermieri care pot veni in decursul acestei perioade cu hotarari judecatoresti, pentru ca au avut un litigiu intre ei pe o suprafata de teren. Mai sunt de asemenea si cazuri de fermieri la care aplicatia mai da uneori rateuri si pe care ii trimitem la centrul suport al dezvoltatorului”, a mai spus Horumba.

Seful APIA a mai spus ca in aceasta saptamana crescatorii de animale care au facut parte din esantionul de control isi vor primi si ei subventiile cuvenite.

„Pentru schemele de plati in zootehnie avem 3.863 de fermieri care au facut parte din controlul pe teren. Acestia vor intra in autorizare incepand cu 24 august pentru Sprijinul Cuplat si ANT-ul pe ovine. Cei care au solicitat sprijin cuplat pentru bivolite, vaca de lapte si taurine de carne, vor intra la autorizare pe 28 august. Exista 3.028 de fermieri care in cererile lor au fost descoperite erori, ce necesita o dezvoltare suplimentare de soft. Acestia vor intra la autorizare in 27 august. Practic, dupa 28 august, un procent de 98% aproape din crescatori vor fi autorizati la plata”, a declarat Nicolae Horumba, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit sefului APIA, din fondurile totale alocate Campaniei 2015 au fost platite pana in prezent subventii in valoare de 1,9 miliarde de euro (91%), pentru 920.000 de fermieri, din fondurile totale de 2,1 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE