Seful APIA: Unii fermieri ne-ar putea da in judecata, daca nu platim subventiile pana in termenul limita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al APIA, Nicolae Horumba, a declarat ca nu exclude posibilitatea ca unii fermieri sa dea in judecata Agentia de Plati, daca aceasta nu va reusi sa plateasca subventiile pana la termenele limita.

„Luam in considerare si acest lucru. Cu toate acestea cred ca un fermier care da in judecata APIA ar trebui sa stie ca este eligibil cu siguranta la plata respectiva ca sa poata da in judecata APIA, ori ei ne dau in judecata si dupa o decizie in care i s-a respins plata respectiva pe motiv de neeligibilitate. Avem astfel de situatii, respectiv cateva sute de divergente legate de deciziile de plata pentru care unii dintre ei se considera nedreptatiti”, a declarat Nicolae Horumba, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru Ajutoarele Nationale Trazitorii, care provin de la bugetul de stat, termenul legal pana la care se pot efectua plati este 30 decembrie. In ceea ce priveste platile directe din FEGA (sprijin cuplat), platile pot fi realizate pana la 15 octombrie, termen maxim acordat de Comisia Europeana.

„Termenul limita, final, pentru platile FEGA este de 15 octombrie, a fost comunciat catre CE. Nu vrea sa fie o scuza in fata fermierilor. Oricum, platile in sectorul zootehnic se vor termina pana la sfarsitul lunii august. Termenul legal pe ANT este 30 decembrie. Nu ne legam de acest termen legal, aceasta e asumarea noastra. Pentru ce inseamna platile directe din FEGA termenul legal este 15 octombrie”, a declarat directorul general al APIA, Nicolae Horumba.

Din esantionul de control (56.600 de cereri) au fost autorizati la plata pana acum 53.701 de fermieri. Din cele 2.968 de cereri ramase, 908 de cereri sunt in diferite statusuri de prelucrare, 120 in curs de autorizare la plata, iar 1.940 dintre cei controlati deja, pe zootehnie, vor intra la plata in aceasta saptamana.

Potrivit sefului APIA, din fondurile totale alocate Campaniei 2015 au fost platite pana in prezent subventii in valoare de 1,9 miliarde de euro (91%), pentru 920.000 de fermieri, din fondurile totale de 2,1 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE