Termenul pentru finalizarea platii subventiilor ar putea fi prelungit cu cel mult o luna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intentioneaza sa prelungeasca cu cel mult o luna termenul initial de plata al subventiilor (30 iunie), in conditiile in care la nivel european va fi adoptat noul termen limita, si anume 15 octombrie, informeaza Agerpres.

„Decizia mea este sa prelungesc platile cu o luna, daca se adopta decizia la nivel european, dar asta nu inseamna ca imi propun alte termene. Eu vreau sa finalizam platile la 30 iunie, dar pentru a nu avea influentari de risc pentru buget, pentru ca oricum fermierul nu va fi penalizat, o sa prelungesc cu o luna, dar nu mai mult. Pe banii europeni mai avem de dat pentru fermierii care sunt in control, fermierii mari, circa 200 – 300 de milioane euro si 85 de milioane de euro la vaci, tot din bani europeni, iar pe cele doua ANT-uri (Ajutoare Nationale de Tranzitie) in jur de 183 de milioane de euro la cele doua specii ovine si bovine”, a precizat Achim Irimescu, potrivit sursei citate.

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a confirmat saptamana trecuta intentia de a prelungi data limita pana la care statele membre pot plati subventiile fermierilor, fara sa fie supuse penalizarilor. Astfel, data pana la care autoritatile pot plati agricultorilor sumele cuvinte s-ar extinde de la 30 iunie la 15 octombrie, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Initiativa Comisarului Hogan incearca sa raspunda dificultatilor pe care unele state membre le au in ceea ce priveste plata subventiilor aferente Campaniei 2015.

Potrivit legilor europene actuale, tarile membre au posibilitatea sa vireze sumele cuvenite fermierilor pana la data de 30 iunie, ulterior dupa aceasta data fiind aplicate sanctiuni autoritatilor din respectivul stat. Chiar si in aceasta situatie, subventiile fermierilor pot fi platite de la bugetul de stat.

„Este o masura exceptionala, care este luata din cauza dificultatilor pe care unele Agentii de Plati inca le au in implementarea noii Politici Agricole Comune (PAC). Este un nivel exceptional de flexibilitate pe care Comisia Europeana il are, in special pentru a ajuta statele membre sa atraga toti banii europene cuveniti”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

Cu toate acestea, Phil Hogan precizeaza ca aceasta masura nu ar trebui utilizata de unele Agentii de Plati ca o scuza pentru a incetini plata subventiilor catre fermieri.

„Aceasta derogare nu trebuie folosita ca o scuza pentru a incetini rata platilor. Solicit Agentiilor de Plati sa lucreze cu prioritate la aducerea la zi a tuturor platilor restante, cu scopul de a maximiza fondurile europene atrase pana la 30 iunie”, a mai spus seful Agriculturii europene.

Aproape 3.000 de crescatori de ovine si bovine, precum si fermieri din toata tara au protestat saptamana aceasta in fata Palatului Parlamentului, nemultumiti din cauza intarzierii platii subventiilor. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a venit si el in randul protestatarilor, promitandu-le ca isi vor primi toate subventiile pana la data de 30 iunie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE