septembrie 28, 2021

Anuntul ministrului Agriculturii privind plata subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Toti crescatorii de animale, care nu au cereri cu erori sau probleme pe partea de control, isi vor primi subventiile cuvenite pana pe data de 24 august, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Am vorbit cu fiecare judet in parte si am cerut sa dea o estimare care variaza incepand de azi pana miercuri (24 august 2016). Practic, pana miercuri toti fermierii cu ajutoare pentru animale, fie ca este pe Ajutorul National Tranzitoriu (ANT) sau Sprijin Cuplat in Zootehnie (SCZ) ar trebui sa-si primeasca banii, daca nu inregistreaza erori sau probleme la control. Vor ramane in jur de 10% din dosare, cei cu erori si probleme, iar unii probabil vor fi respinsi de la plata. Avem si cazuri de genul acesta pentru ca nu au indeplinit conditiile si li se va respinge plata”, a precizat seful MADR, conform sursei citate.

Ministrul Agriculturii a mai declarat ca din cauza unor probleme de soft, angajamentul APIA privind finalizarea platilor in zootehnie pana pe 15 august nu a putut fi respectat.

„Nu s-au putut finaliza platile pana pe 15 august si din cauza faptului ca softul nu a functionat cum trebuie. In zilele de 11 si 12 august, cand s-a introdus de fapt aplicatia pentru taurine de carne, s-a blocat totul. Doua zile a fost practic blocat complet sistemul. Sunt erori care apar si nu pot fi controlate rapid nici de dezvoltatorul softului”, a mai spus Irimescu.

APIA informeaza in cadrul unui comunicat ca pana la data de 18.08.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plata pentru 96,63% din cereri, reprezentand un numar de 912.296 (pentru cel putin o schema de plata). In ceea ce priveste diferenta ramasa la aceasta data, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numarul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata.

In ceea ce priveste diferenta ramasa la aceasta data, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numarul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata, se mai noteaza in comunicatul APIA.

„Facem precizarea ca din cele 15.572 cereri unice de plata pentru care nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care, conform termenelor asumate de APIA de comun acord cu acestia, vor intra la plata pana la sfarsitul lunii august, astfel:

3.863 cereri sunt ale fermierilor selectati la controlul pe teren pentru sectorul zootehnic si incepand cu data de 24.08.2016 vor intra la plata;

3.028 cereri sunt ale fermierilor ale caror erori aparute in cadrul controalelor administrative necesita completarea sistemului cu noi formulare pentru rezolvarea erorilor sau noi clarificari ale codurilor de eroare, iar incepand cu data de 27.08.2016 vor intra la plata”, se noteaza in comunicatul APIA.

De asemenea, Agentia de Plati informeaza ca, pe parcursul controalelor administrative, functionarii APIA care administreaza cererile unice de plata trebuie sa notifice fermierii pentru clarificarea erorilor din cererile de plata. Astfel, la aceasta data, pentru cererile in care au fost solicitate plati pe sectorul zootehnic este necesara clarificarea unui numar de 10.049 erori cu 1.288 fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE