Ministrul Agriculturii: Cateva mii de dosare de plata sunt inca blocate

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca noua Politica Agricola Comuna (PAC) este dificil de implementat, mai ales de catre fermieri, acestia fiind nevoiti sa fie „adevarati doctori in stiinta” pentru a aplica in mod corect actualele prevederi ale PAC. Mai mult decat atat, seful MADR a precizat ca este nevoie de o simplificare a Politicii Agricole Comune, informeaza agentia Agerpres, citata de HotNews.

„Trebuie sa simplificam foarte mult, pentru ca de-a lungul timpului s-a complicat foarte mult si fermierii nostri ar trebui sa fie adevarati doctori in stiinta ca sa poata sa aplice aceasta politica agricola comuna. In plus, Agentiile de Plati nu sunt agentii de consultanta si ei au mari probleme in a sprijini fermierii sa-si completeze documentele corespunzator si a nu face erori. In Romania avem cateva mii de dosare care sunt blocate din erorile rezultate ca urmare a declaratiilor cu greseli, pe care le-au facut producatorii nostri si au probleme in a-si incasa fondurile”, a declarat ministrul Agriculturii, conform sursei citate.

Achim Irimescu a mai precizat ca in pofida dificultatilor din prezent ale implementarii PAC, la nivel european, nu exista riscul renuntarii la Politica Agricola Comuna.

„Am fost de curand in Franta, pentru a discuta despre PAC si cum raspunde ea cerintelor consumatorului si producatorului – fermierului. Cu totii am fost de acord ca mecanismele actuale ale PAC nu permit interventia Comisiei Europene pentru a reglementa piata si este nevoie ca sa avem in vedere pe viitor acest lucru. Sigur, in contextul Brexitului s-a mentionat faptul ca nu va fi un PAC-xit, adica o renuntare la PAC, care, de fapt, reprezinta cea mai integrata politica din Uniunea Europeana si care trebuie sa ramana in continuare cu o finantate corespunzatoare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

De asemenea, seful MADR a mai spus ca tinerii tinerii ar putea fi incurajati sa lucreze in activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol prin acordarea unor salarii minime de 3.000 de lei. „Asa cum am stabilit si cu domnul prim-ministru si cu partea de academicieni din Romania, din domeniu, ar trebui sa fie un salariu minim de 3.000 de lei pentru un tanar, pentru a incuraja tinerii sa vina in cercetare”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

In privinta problemelor cu care se confrunta in prezent cercetarea agronomica romaneasca, ministrul Agriculturii a precizat ca o parte dintre acestea ar putea fi rezolvate prin trecea cercetarii din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), unde se afla in prezent, in acea a Ministerului Agriculturii, in cadrul unei noi infiintate Agentii Nationale pentru Managementul Cercetarii si Dezvoltarii Agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE