Cele mai mari subventii incasate de fermieri in acest an

Facebook
Twitter

In pofida platilor APIA intarziate, o parte dintre fermieri au incasat anul acesta subventii importante de la Agentia de Plati. Cele mai mari sume virate agricultorilor au fost in acest an in cadrul Sprijinelor Cuplate, in contextul in care au existat putini fermieri eligibili.

De departe, cea mai mare subventie platita de APIA pentru Campania 2015 este Sprijinul Cuplat in sectorul vegetal pentru samanta de cartof. Cuantumul acestei subventii este de 23.745 de euro pe hectar, desi initial se estimase o valoare de pana in 1.000 de euro, potrivit datelor APIA.

In ordine descrescatoare, urmatoarea subventie importanta platita de APIA in acest an a fost Sprijinul Cuplat pentru tomate pentru industrializare cultivate in camp, cuantumul acesteia fiind de 13.669 euro/hectar.

O alta subventie mare platita fermierilor a fost si cea pentru sprijinul cuplat la cartoful timpuriu pentru industrializare, in valoare de 11.250 de euro pe hectar.

Cei care au plantat castraveti pentru industrializare in camp si au reusit sa fie eligibili pentru sprijinul cuplat au incasat in acest an de la APIA suma de 3.065 de euro la hectar.

Si o parte dintre pomicultori au avut parte de subventii importante. De exemplu, pentru Campania 2015 APIA a platit un sprijin cuplat pentru prunele dedicate industrializarii de peste 2.960 de euro la hectar.

De asemenea, un alt sprijin cuplat substantial a fost platit in acest an si pentru fasolea boabe pentru industrializare, in valoare de 2.341 de euro pe hectar.

Si pentru o parte din sectorul zootehnic subventiile platite de APIA in acest an au fost unele consistente. De exemplu, sprijinul cuplat pentru taurinele de carne s-a ridicat la suma de 1.221 de euro pe cap de animal, in timp ce pentru vaca de lapte s-a platit un sprijin cuplat de 826 de euro pe cap de animal.

Alte subventii importante platite de APIA in acest an au fost si sprijinele cuplate pentru sfecla de zahar (786 euro/hectar) si pentru orez (649 euro/hectar).

Agentia de Plati a precizat in cadrul unui comunicat, facut public la 31 august 2016, ca pentru Campania 2015 a fost platita suma de 1,936 miliarde de euro pentru un numar de 929.420 beneficiari (98,44 % din numarul total de beneficiari). Pentru Campania 2015 fondurile totale alocate agriculturii sunt de 2,1 miliarde de euro.

De asemenea, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat recent ca, in perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2016, va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE