septembrie 19, 2021

APIA: Termenele asumate pentru plata fermierilor sunt foarte importante

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, precum si premierul Romaniei, Dacian Ciolos, au anuntat saptamana trecuta ca subventiile APIA vor fi platite fermierilor in proportie de 95% pana la data de 15 august, pentru agricultorii care nu au probleme cu cererea unica.

Pentru a se asigura ca acest obiectiv este atins, functionarii APIA vor lucra și în zilele de 13 -15 august pentru autorizarea platilor catre fermieri, potrivit unui comunicat APIA.

“Termenele asumate pentru plata fermierilor sunt foarte importante. Echipa APIA si dezvoltatorul de soft fac un efort sustinut pentru respectarea acestora”, se arata in comunicatul APIA.

Fermierii raman insa in continuare rezervati cu privire la capacitatea Agentiei de Plati de a reusi acest lucru, mai ales ca problemele sunt inca numeroase.

In acest sens, si fermierul Costel Caras a declarat ca nu stie cum se va intampla „aceasta minune”, in conditiile in care exista zile intregi cand aplicatiile software de plata nu functioneaza.

„Premierul, ministrul Agriculturii si directorul APIA au anuntat ca 95% din bani vor fi platiti pana luni, 15.08.2016. Declaratiile au fost facute cu hotarare si convingere. Si ca sa folosesc un termen iubit de APIA, fara echivoc. Cum se va intampla aceasta minune cand: softurile, pentru toate schemele, nu au mers deloc joi si nu au mers nici vineri, formularul F2(iesire animal catre abator) nu a fost introdus inca in sistem, comunicarea intre APIA si banci este deficitara, platile la ANT au un traseu anevoios, foarte multi fermieri au probleme in dosar, nu au fost notificati si asteapta linistiti banii, iar pentru fermierii in control nu s-au deblocat platile. Sunt numai cateva cauze care ma determina sa spun cu hotarare: data de 15.08.2016 nu este fara echivoc, este cu echivoc domnilor”, a notat fermierul Costel Caras, pe pagina sa de Facebook.

Fermierii raman in continuare nemultumiti de modul in care se deruleaza platile in zootehnie, acestia fiind hotarati sa reia greva foamei, daca nu isi vor primi in cel mai scurt timp subventiile cuvenite.

„Dupa cum merg platile este foarte probabil ca vom relua Greva Foamei pe data de 16.08.2016. Rog, pe cei interesati de aceasta forma extrema de protest, sa ma contactati”, a scris Costel Caras, pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp dupa acest mesaj, Costel Caras a publicat o lista cu fermierii care sunt dispusi sa intre in greva foamei incepand de saptamana viitoare.

„Lista cu fermieri care vor intra in greva foamei din 16.08.2016: COSTEL CARAS, DUMITRU GRIGOREAN, IOSIF MUNTEAN, SORIN LIUT, PAUL CRISTESCU, SORIN MARCULESCU, MARCULESCU PETRICA, CHELCAN MARIAN, DANILA GABI, GEORGE HULENI etc.”, a mai scris Costel Caras pe pagina sa de Facebook.

Fermierul Costel Caras, alaturi de alti 2 fermieri, au fost saptamana trecuta in greva foamei chiar in fata sediului Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE