Subventiile fermierilor pot fi platite de APIA pana in decembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De parca intarzierea platii subventiilor nu i-ar fi afectat suficient de mult pe fermierii romani, seful APIA a anuntat si termenele limita, legale, pana la care Agentia de Plati poate autoriza la plata subventii.

De exemplu, pentru Ajutoarele Nationale Trazitorii, care provin de la bugetul de stat, termenul legal pana la care se pot efectua plati este 30 decembrie. In ceea ce priveste platile directe din FEGA (sprijin cuplat), platile pot fi realizate pana la 15 octombrie, termen maxim acordat de Comisia Europeana.

„Termenul limita, final, pentru platile FEGA este de 15 octombrie, a fost comunciat catre CE. Nu vrea sa fie o scuza in fata fermierilor. Oricum, platile in sectorul zootehnic se vor termina pana la sfarsitul lunii august. Termenul legal pe ANT este 30 decembrie. Nu ne legam de acest termen legal, aceasta e asumarea noastra. Pentru ce inseamna platile directe din FEGA termenul legal este 15 octombrie”, a declarat directorul general al APIA, Nicolae Horumba.

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura a explicat de asemenea si modul in care fondurile din bugetul national sunt platite beneficiarilor.

„Platile din fondul FEGA se efectueaza a doua zi dupa ce autorizarea a avut loc. Platile din bugetul national, pentru fiecare centralizator pe care il trimitem la MADR este necesara aprobarea si alimentarea conturilor APIA. Aceste plati dureaza 3-4 zile. La FEADR intarzierea e mai mare. Circuitul e mai lung. APIA este o agentie careia i s-au delegat masurile din dezvoltare rurala de catre AFIR, de aceea solicitarile de plata le facem catre AFIR, aceasta solicita deschiderile de cont la MADR, MADR la Ministerul Finante, apoi banii sosesc pe aceeasi filiera”, a explicat Horumba.

Potrivit sefului APIA, din fondurile totale alocate Campaniei 2015 au fost platite pana in prezent subventii in valoare de 1,9 miliarde de euro (91%), pentru 920.000 de fermieri, din fondurile totale de 2,1 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE