Seful APIA anunta ce fermieri vor intra la plata in aceasta saptamana

Facebook
Twitter

Crescatorii de animale care au facut parte din esantionul de control isi vor primi si ei subventiile cuvenite in aceasta saptamana, a anuntat directorul general al APIA, Nicolae Horumba, in cadrul unei conferinte de presa.

„Pentru schemele de plati in zootehnie avem 3.863 de fermieri care au facut parte din controlul pe teren. Acestia vor intra in autorizare incepand cu 24 august pentru Sprijinul Cuplat si ANT-ul pe ovine. Cei care au solicitat sprijin cuplat pentru bivolite, vaca de lapte si taurine de carne, vor intra la autorizare pe 28 august. Exista 3.028 de fermieri care in cererile lor au fost descoperite erori, ce necesita o dezvoltare suplimentare de soft. Acestia vor intra la autorizare in 27 august. Practic, dupa 28 august, un procent de 98% aproape din crescatori vor fi autorizati la plata”, a declarat Nicolae Horumba, in cadrul unei conferinte de presa.

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura a explicat de asemenea si modul in care fondurile din bugetul national sunt platite beneficiarilor.

„Platile din fondul FEGA se efectueaza a doua zi dupa ce autorizarea a avut loc. Platile din bugetul national, pentru fiecare centralizator pe care il trimitem la MADR este necesara aprobarea si alimentarea conturilor APIA. Aceste plati dureaza 3-4 zile. La FEADR intarzierea e mai mare. Circuitul e mai lung. APIA este o agentie careia i s-au delegat masurile din dezvoltare rurala de catre AFIR, de aceea solicitarile de plata le facem catre AFIR, aceasta solicita deschiderile de cont la MADR, MADR la Ministerul Finante, apoi banii sosesc pe aceeasi filiera”, a explicat Horumba.

Procentul fermierilor autorizati la plata potrivit centralizarii din 22 august:

  • ANT7- Bovine lapte – 86.08%
  • ANT8- Bovine carne – 89.74%
  • ANT9- Ovine – 84.36%
  • ANT9- Caprine – 82.38%
  • Sprijin cuplat bivolite lapte – 55.99%
  • Sprijin cuplat ovine- 72.34%
  • Sprijin cuplat caprine – 73.91%
  • Sprijin cuplat taurine – 58.65%
  • Sprijin cuplat vaci lapte – 55.29%

Nicolae Horumba a mai precizat ca unul dintre principalele motive de intarziere a platii subventiilor este si faptul ca unele cereri au fost depuse incomplet si uneori chiar incorect.

„Pentru a autoriza cereri de plata, trebuie ca acestea sa fie verificate. Cererile nu au fost depuse mereu corect si complet. De exemplu, au fost inregistrari eronate in baza nationala de date care au necesitat alte documente doveditoare din partea fermierilor. In alte cazuri, fermierii nu au putut prezenta documente doveditoare privind miscarea animalelor si inregistrarea produsilor la vacile de lapte. De asemenea, pentru un numar mare de erori este necesar sa efectuam clarificari cu fermierii. Acestia sunt contactati de APIA sa se prezinte la sediu si sa vina cu documente doveditoare. Vineri erau 10.049 de erori in 1.288 de cereri, care prelungesc termenele la care fermierii isi primesc banii”, a mai spus directorul general APIA.

plati apia

In acest sens, seful APIA a facut si un anunt care fermierii care nu si-au primit deloc pana acum subventiile pe zootehnie. „In cazul in care sunt convocati la centrele APIA pentru clarificari ii rog sa se prezinte cat mai repede astfel incat cererile lor sa fie prelucrate urgent. In cazul in care primesc notificarea si asteapta cele 10 zile legale, cererea lor va fi administrata cu 10 zile intarziere”, a mai spus Nicolae Horumba.

Potrivit sefului APIA, din fondurile totale alocate Campaniei 2015 au fost platite pana in prezent subventii in valoare de 1,9 miliarde de euro (91%), pentru 920.000 de fermieri, din fondurile totale de 2,1 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE