Subventii APIA: care este termenul limita de depunere a cererilor unice

Facebook
Twitter

Fermierii isi pot depune cererile unice de plata, aferente Campaniei 2016, pana la data de 31 mai, fara sa fie penalizati. Dupa aceasta data, agricultorii vor putea sa isi depuna la APIA cererile pana la data de 27 iunie, insa cu penalizari de 1% pentru fiecare zi lucratoare.

„Avind in vedere modificarea prevederilor regulamentare, precum si cele ale O.U.G. 3/2015, cererile unice de plata pot fi depuse fara penalizari de intarziere pana la data de 31 mai 2016. Dupa aceasta data se pot depune cereri unice de plata cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare. Solicitarile depuse dupa data de 27 iunie 2016 nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acorda niciun fel de plata sau de sprijin”, se arata intr-un anunt oficial al Agentiei de Plati.

In ceea ce priveste Campania de primire a cererilor unice de plata 2016, pana in prezent au fost depuse un numar de 754.151 de cereri, pentru o suprafata de 6.035.690 hectare, informeaza APIA.

Ca urmare a mai multor solicitari venite din partea statelor membre, Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat in urma cu trei saptamani ca tarile comunitare vor putea sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor unice de plata.

Pentru ca intregul proces sa se deruleze cat mai usor, APIA recomanda fermierilor sa respecte programarea in privinta depunerii cererilor unice de plata. Agentia va trimite chiar sms-uri agricultorilor prin care ii va anunta in ce zi si la ce ora sunt asteptati pentru a depune cererile unice.

Inainte de a se prezenta la APIA, este important ca fermierul sa isi verifice documentele. In primul rand, acesta trebuie sa se asigure ca extrasul de cont este activ, iar ca datele declarate in registrul agricol sunt exacte.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA Online se face numai in centrele APIA, in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol. Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, din acest an vor fi declarate ca fiind neeligibile doar suprafetele notate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz, si animale.

Intrucat digitizarea parcelelor agricole cu suprafete sub 0,1 ha este foarte laborioasa, in sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, li se da posibilitatea fermierilor care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, sa nu le declare, cu conditia ca respectivele parcele sa nu depaseasca un hectar.

Documentele pe care fermierii trebuie sa le prezinte la APIA, pentru plata pe suprafata sunt: copie de pe buletin, extras de cont, adeverinta de la primarie, iar daca au pasuni concesionate de la primarii, o copie a contractului.

In cazul in care fermierul nu poate sa se prezinte personal la sediul APIA, poate desemna o alta persoana sa depuna cererea unica. In cazul persoanelor fizice, acest lucru se poate realiza prin imputernicirea cu procura notariala. In cazul unei societati comerciale, doar administratorul poate sa imputerniceasca un angajat de exemplu pentru a depune cererea unica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE