PNDR: Cum pot accesa simultan tinerii fermieri doua masuri de finantare cu fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tinerii fermieri care vor sa deruleze afaceri in domeniul agricol, prin intermediul fondurilor europene, au o serie noua de oportunitati in cadrul PNDR 2014-2020. De exemplu, beneficiarii masurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” pot accesa in acelasi timp si alte masuri de finantare cu fonduri europene, potrivit noului Ghid al Solicitantului, publicat pe site-ul AFIR.

Documentul precizeaza ca beneficiarii masurii 6.1 pot accesa in acelasi timp fonduri europene si in cadrul submasurilor non-agricole 6.2 si 6.4, insa pe baza unor cereri de finantare diferite.

„Este permisa accesarea submasurilor non-agricole 6.2 si 6.4 in acelasi timp cu submasura 6.1, dar prin Cereri de Finantare diferite”, se noteaza in Ghidul Solicitantului.

De asemenea, beneficiarii contractelor /deciziilor de finantare ai submasurii 6.1 care depun proiecte pentru oricare dintre celelalte submasuri care privesc activitati agricole (de exemplu: sM4.1, sM4.1a, sM4.2, 4.2a) din cadrul PNDR 2014 – 2020, sunt restrictionati de la finantare, pana la acordarea celei de-a doua transe de plata din PNDR 2014-2020.

Solicitanti eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura sunt:

  • Tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole;
  • Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Exploatatia are o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO;
  • Exploatatia este inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica;
  • Exploatatia este inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA;

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de:

  • 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO
  • 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de prima in doua transe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la incheierea Deciziei de Finantare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a Planului de Afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la incheierea Contractului de Finantare.

In prezent, fermierii pot depune online proiecte pentru masura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, aceasta dispunand de o alocare in acest an de peste 150 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE