Suprafata cultivata cu soia a crescut. Ce sprijin cuplat vor incasa fermierii pentru aceasta cultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Suprafata cultivata cu soia a crescut anul acesta cu circa 15.000 de hectare fata de nivelul inregistrat anul trecut, atunci cand in tara noastra existau aproape 75.000 de hectare cu soia. Unul dintre motivele pentru care fermierii romani au decis sa infiinteze suprafete mai mari cu soia este fara indoiala si introducerea incepand din acest an a sprijinului cuplat pentru aceasta cultura, in valoare de 325 de euro pe hectar.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, estimeaza ca agricultorii din tara au infiintat in acest an o suprafata cu 17% mai mare fata de nivelul inregistrat in 2014.

„In ceea ce priveste plati cuplate, la APIA, acolo unde s-a incheiat campania de primiri de cereri, am avut, fata de anul trecut, 24 de scheme noi, numai pe zona de sprijin cuplat. De exemplu, pentru soia, am popularizat lucrul aceasta si pentru 2015 avem o suprafata mai mare cu 15.000 hectare de soia. Este o discutie la nivel european si national despre organismele modificate genetic, dar inainte sa vorbim de cultivarea de soia modificata genetic, vorbim de cultura celei conventionale”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte de presa.

Chiar daca vorbim de suprafete mai mari cultivate cu soia, seful MADR a precizat ca sumele platite fermierilor ca sprijin cuplat nu vor scadea.

„Suprafata estimata pentru care a fost calculata subventia de 325 euro/ha nu depaseste cele 90.000 de hectare cat sunt cultivate cu soia in momentul de fata, ceea ce inseamna ca sprijinul cuplat pentru soia nu va scadea. Din contra, ne dorim sa creasca aceasta subventie si ne vom ocupa dupa aceea sa redistribuim din alte surse sumele necesare astfel incat sa putem facem fata. Pentru ca anul acesta nu a existat samanta romaneasca pentru soia, avem derogare pana in anul 2016”, a mai spus ministrul.

Cu toate acestea, Daniel Constantin a avertizat ca incepand din 2016 toti fermierii care vor dori sa beneficieze de sprijin cuplat pentru soia vor fi nevoiti sa aiba samanta certificata de provenienta roamneasca.

„Din 2016 toti cei care vor sa beneficieze de sprijinul cuplat stimulativ vor trebui sa cultive soia din samanta certificata de provenienta romaneasca”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Romania importa soia, inclusiv cea modificata genetic, din Brazilia sau Argentina, in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE