Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) au anuntat recent ca subventia platita in acest an pentru cultura de sfecla va fi de 840 de euro pe hectar.

Pentru a primi o suma mai mare de bani, fermierii trebuie sa ataseze odata cu cererea de subventie si un contract valabil cu una dintre fabricile de prelucrare a sfeclei de zahar, conform Ordinului 619/2014.

„Contractul se vizeaza de reprezentantul desemnat al DAJ pe a carei raza teritoriala se afla terenul cultivat numai daca, pe baza verificarilor efectuate in perioada de vegetaţie, se constata respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densitaţi medii de cel puţin 6 plante/mp; rezultatul verificarilor se consemneaza intr-un proces-verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfecla de zahar şi ai fabricii de zahar, care se pastreaza la DAJ. Lipsa vizei DAJ pe contract determina neeligibilitatea la plata pentru sprijinul cuplat”, se arata in Ordin.

De asemenea, o alta conditie impusa cultivatorilor de sfecla de zahar este ca acestia sa faca dovada comercializarii unei productii minime de 26.400 de kg/ha, pe baza de factura fiscala pentru persoanele juridice si pe baza de adeverinta eliberata de la fabrica de zahar, in cazul persoanelor fizice.

„Pentru cultura infiinţata incepand cu anul de cerere 2016, trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanţa certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002. Documentul oficial de certificare a lotului de samanţa sau Buletinul de analiza oficiala, cu menţiunea ”samanţa admisa pentru insamanţare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu menţiunea ”Necesar propriu” şi ”Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o ţara terţa care are echivalenţa conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate sau adeverinţa eliberata de fabrica de zahar cu care fermierul a incheiat contractul de producere a sfeclei de zahar se prezinta la APIA pana la data de 31 ianuarie a anului urmator anului de cerere curent”, se arata in actul normativ privind subventia pentru culturile de sfecla de zahar.

Totodata, actul oficial mentioneaza si cantitatea minima de samanta necesara la hectar, in cazul sfeclei de zahar aceasta fiind de 1,2 UG/hectar.