Chiar daca in 2015 au fost atestate 204 de produse traditionale, o statistica nu foarte imbucuratoare ne arata faptul ca, la nivel national, exista 15 judete care nu in prezent niciun produs traditional atestat.
Judetele in care nu exista niciun produs traditional atestat sunt Bacau, Constanta, Calarasi, Caras Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Teleorman, Vaslui, Vrancea.
Intrebat care este motivul pentru care in aceste judete nu exista nici macar un singur produs traditional atestat, Viorel Morarescu afirma ca documentatia intocmita de catre posibilii beneficiari nu a fost conforma cu prevederile ordinului fie ca, in unele cazuri, nu au existat pur si simplu solicitanti pentru atestarea produselor traditionale.
„Cele 15 judete au avut documentatia neconforma cu prevederile ordinului (lipsa date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului, materia prima nu provenea de pe plan local, schita spatiului si utilajele folosite erau destinate sectorului industrie alimentara, lipsa autorizatie sanitar veterinara din care sa rezulte ca solicitantul proceseaza si comercializeaza produse din carne, etc.) sau niciun potential beneficiar al ordinului nu a aplicat pentru acest act normativ”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Cu toate acestea, Viorel Morarescu precizeaza ca expertii ministerului au comunicat permanent cu autoritatile locale, prezentandu-le conditiile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi atestat ca „produs traditional”.
„Expertii din cadrul Compartimentului de Produse Traditionale si Dezvoltare Durabila au comunicat cu specialistii responsabili in implementarea Ordinului 724/2013 din cadrul Directiilor Agricole Judetene si a mun. Bucuresti si cu cei din cadrul Camerelor Agricole Judetene monitorizand permanent intalnirile de la nivel local cu membrii asociatiilor de profil si operatorii economici, in vederea cunoasterii conditiilor de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi atestat ca „produs traditional”. Mentionam ca Ordinul 724/2013 privind atestare produselor traditionale este facultativ”, se arata in raspunsul oferit de Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)”, a mai precizat Viorel Morarescu.
Producatorii romani au atestat in 2015 la Ministerul Agriculturii 204 de produse traditionale, cu 115 mai putine decat in 2014, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.