Prognoza agrometeorologica pentru perioada 30 decembrie 2015 – 5 ianuarie 2016

Facebook
Twitter

In intervalul 30 decembrie 2015 – 5 ianuarie 2016, va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -12…-1°C, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -7…2°C, in aproape toata tara.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -18…-4°C in majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scazute semnalȃndu-se in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de  intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. In zonele joase de relief vor fi conditii de producere a brumei, local asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. In nordul si izolat in vestul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei se vor semnala deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, speciile de camp si pomi-viticole vor intra treptat in stadiul de repaus vegetativ, in toate zonele de cultura ale tarii. Totodata, pe fondul temperaturilor minime din aer scazute, situate sub pragurile biologice critice (-7…-10…-15°C) de rezistenta a plantelor, pe suprafetele agricole fara strat protector de zapada sau cu strat superficial, la speciile de rapita, orz si grau de toamna va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificari si degeraturi ale varfului frunzelor, in special la culturile insuficient calite si nepregatite pentru rezistenta la temperaturile scazute de pe parcursul iernii.

Fenologic, culturile de orz si grau de toamna isi vor continua formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), in toate zonele de cultura.

Rapita semanata in epoca optima se va afla in faza de infrunzire (6-16 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie.

La nivelul intregii tari, pomii fructiferi si vita de vie isi vor mentine stadiul de repaus biologic.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite desfasurarea normala a lucrarilor agricole in camp (araturi de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi).

Recomandari de specialitate:

  • Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE