Ilie Van (UCPR): Taxele percepute de supermarketuri sunt enorme

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia de carne de pasare in viu a fost in acest an cu circa 8.600 de tone mai mare decat valoarea inregistrata in 2014, aceasta crestere fiind datorata in mare parte diminuarii TVA-ului la alimente, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

„Sectorul avicol putem spune ca a evoluat bine, mai ales in cea de-a doua parte a anului, dupa reducerea TVA la alimente. Am avut o crestere de productie cu circa 8.600 de tone de carne in viu pana in luna noiembrie. Efectul TVA-ului redus a fost evident. Am importat de asemenea mai putin decat anul trecut cu vreo 3.000 de tone si am exportat mai mult cu vreo 8.000 de tone. Practic, din punct de vedere al balantei export-import, lucrurile s-au mai echilibrat putin decat in anul 2014”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, prof. Ilie Van.

Vestile bune se cam opresc insa aici, asta din cauza ca majoritatea crescatorilor sunt nevoiti sa cumpere cereale la un pret tot mai mare, in conditiile in care pretul de vanzare la poarta fermei e mai mic cu un leu decat anul trecut.

„Din pacate, pretul cerealelor a inceput sa creasca, in conditiile in care pretul la poarta fermei nu a crescut de anul trecut. E mai mic cu aproape un leu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Principala cauza este embargoul cu Rusia, care ofera pe piata europeana mult prea multe oferte. Fermierii nu si-au revenit. Daca stam bine pe productie, cantitate, din punct de vedere financiar, lucrurile scartaie”, a mai afirmat Ilie Van.

In ceea ce priveste relatia cu supermarketurile, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania spune ca lucrurile au ramas in mare parte la fel, taxele percepute de acestea fiind „enorme” pentru producatori.

„Relatiile cu supermarketurile sunt aceleasi. Magazinele percep comisioane foarte mari, enorme. Pentru fiecare kilogram de carne pe care il comercializam prin supermarketuri platim taxe si alte costuri pe care ei ni le percep la nivel de un 1,04 lei. Am cerut in Comisia de Agricultura ca in perioade de criza, cum este aceasta cu embargoul rusesc, sa nu mai platim taxe, insa nu s-a facut nimic”, a mai mentionat presedintele UCPR.

Pentru anul viitor, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania considera ca fermierii trebuie sprijiniti in continuare pentru a putea accesa fonduri europene in vederea modernizarii fermelor, precum si sa modificam PNDR-ul, dupa aprobarea CE, astfel incat sa putem oferi crescatorilor sansa de a se inscrie voluntar in programul de bunastare, deosebit de necesar in perioadele de criza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE