Telemeaua de Ibanesti va deveni produs cu denumire de origine protejata pana la sfarsitul anului. Viorel Morarescu: „Nu mai e nevoie de nicio aprobare”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pana la sfarsitul acestui an, Romania va putea sa-si inregistreze Telemeaua de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata, opozitia Greciei fiind combatuta cu succes de oficialii romani, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Viorel Morarescu, directorul general al Directiei Generale Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

„S-au lamurit lucrurile cu grecii. Au existat schimburi de adrese si de documente, prin care am argumentat cat se poate de clar pozitia noastra. Au fost de acord cu ea. Grecii erau ingrijorati de cuvantul telemea („telemes” la ei) ca nu cumva utilizarea intr-o alta tara sa le creeze probleme economice. Ceea ce nu e cazul. Telemea, doar cu aceasta denumire, poate sa produca oricine, si in Romania si in Grecia, oriunde in lume. Am revenit cu o serie intreaga de argumente vizavi de denumirea cuvantului si de faptul ca in Romania se produce anual intre 27.000 si 30.000 de tone de branza telemea. Toata documentatia, ambele adrese, semnate si de noi, precum si de Ministerul Agriculturii din Grecia, au fost trimise la Comisia Europeana. Asteptam acum sa se publice pe site-ul Uniunii Europene. E doar o chestiune de timp. Nu mai trebuie nicio aprobare in plus si nicio discutie pe tema asta”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Viorel Morarescu, recent intors de la Bruxelles.

Oficialul MADR nu a putut oferi o data exacta cu privire la momentul in care Romania va putea avea Telemeaua de Ibanesti inregistrata ca produs cu denumire de origine protejata. Cu toate acestea, Viorel Morarescu a precizat ca pana la finalul anului lucrurile vor deveni oficiale.

„Nu exista un termen stabilit in procedura. Se poate rezolva intr-o saptamana, o luna sau in doua luni. Oricum, in acest an se va rezolva. Nu mai exista niciun motiv sa se tergiverseze lucrurile”, a mai spus directorul general al Directiei Generale Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste Novacul Afumat de Tara Barsei, expertii Comisiei Europeane se vor intalni luna viitoare pentru a reanaliza argumentele oferite de Romania.

„Noi incercam si pentru alte produse sa obtinem certificare. De exemplu, pentru Novacul Afumat de Tara Barsei urmeaza in luna viitoare sa se intalneasca expertii Comisiei Europene sa discute pe marginea argumentelor trimise de noi. Din punctul nostru de vedere nu ar fi motive sa nu primim certificarea. Cu toate acestea, acolo sunt si reprezentantii Romaniei care cunosc foarte bine subiectul si pot veni cu raspunsuri la anumite intrebari puse de experti. Sa speram ca va trece si produsul acesta. Avem de asemenea in lucru un caiet de sarcini pentru Cascavalul de Saveni. Trebuie sa il mai verificam. Avem tendinta sa vorbim mult, sa scriem mult, dar sa spunem putin, sa pierdem esentialul. De asta, Comisia Europeana a limitat numarul de cuvinte. Nu doar noi, ci si alte state, veneau cu dosare intregi, tomuri de hartie, in care nu se spunea mare lucru. Orice fraza trebuie sa aiba in spate documente”, a mai spus Viorel Morarescu.

Inregistrarea Telemelei de Ibanesti ca produs de origine protejata a fost blocata de Grecia, dupa ce oficialii de la Atena au inaintat o opozitie scrisa Comisiei Europene, argumentand ca termenul „telemea” este de origine greaca („telemes”). Totodata, functionarii europeni au aratat ca nici Novacul afumat de Tara Barsei nu poate obtine protectia la nivel european, cel putin pana in acest moment, deoarece pestele este originar din China si nu poate fi atestat ca produs romanesc.

In Uniunea Europeana exista 1452 de produse protejate pe plan european. Cele mai multe provin din Italia, Franta, Spania si Germania. In Romania, tara care a aderat in 2007 la Uniunea Europeana, exista deocamdata doar un singur produs atestat, magiunul de Topoloveni.

Spre comparatie, Bulgaria, stat care a aderat la aceeasi data cu Romania la Uniunea Europeana, are cinci produse care au obtinut certificarea, un produs pentru care documentatia este in curs de verificare si inca unul aflat in perioada de opozitie.

Ungaria, un membru mai vechi al UE, se poate lauda cu 14 produse inregistrate si un produs pentru care documentatia este in curs de verificare, fiind vorba de un tip de branzeturi pentru care se doreste obtinerea certificarii de specialitate traditionala garantata.

Croatia, care a devenit membra a UE la 1 iulie 2013, are deja un produs care a obtinut certificarea de Indicatie Geografica Protejata si are alte sase dosare in curs de avizare, potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE