Ce productii a inregistrat Laurentiu Baciu in 2015: „A fost un an catastrofal pentru mine”

Facebook
Twitter

Seceta din acest an a pus la pamant zeci de mii de hectare insamantate cu cereale. Nici culturile fermierului Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, nu au scapat de parjol. Cu toate acestea, marele agricultor din Moldova a reusit sa obtina la grau o productie de 5 tone pe hectar, iar la rapita circa 2,8 tone pe hectar.

„Anul 2015, pentru mine, ca fermier, a fost unul catastrofal. Si imi asum termenul folosit. De exemplu, la cultura porumbului am reusit sa obtin doar 10% din productiile anilor precedenti. De asemenea, circa 30% din productia de anul trecut de la floarea-soarelui. O nerealizare de 100% a fost la soia. Productii mai bune sa spunem ca au fost la grau, unde am avut 5 tone pe hectar, si la rapita, circa 2,8 tone. In zona noastra, rar avem asemenea productii la rapita”, ne-a declarat Laurentiu Baciu.

In acest context, marele fermier estimeaza ca a pierdut in 2015, prin nerealizarile de productie, aproximativ 1 milion de euro.

„Un fenomen destul de ciudat pe care l-am observat anul acesta a fost si modul in care au cazut precipitatiile. Ploua in dreapta Siretului si nu ploua in stanga Siretului. Distanta era de cateva sute de metri. In zona in care eu imi desfasor activitatea de pe data de 6 aprilie cand s-a instalat seceta, prima ploaie care a venit in zona a fost pe 28 septembrie. Au fost 6 luni de zile fara pic de apa”, ne-a marturisit Laurentiu Baciu.

Marele fermier lucreaza in judetul Bacau peste 1.200 de hectare, insamantate la acest moment cu rapita (600 de hectare) si cu grau si orz (600 de hectare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE