Târgul de Crăciun de la MADR: au rămas mai puțin de 300 de produse tradiționale atestate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Zece noi produse tradiționale au fost atestate astăzi de Ministerul Agriculturii, numărul acestora ajungând la 298.

Zacusca cu ciuperci Vrâncioaia, toba, cârnații afumați, cotletul sau jambonul afumat, drobul, lebervurștii sau pieptul ardelenesc cu boia din Cetate, alături de Smântâna Ungur de Preluca au primit atestatele de produs tradițional din partea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la deschiderea Târgului de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, organizat de Ministerul Agriculturii, în incinta proprie (zona Universitate), în perioada 18-21 decembrie 2014.

Potrivit șefului MADR, după schimbarea criteriilor de atestare, anul trecut, din 4.400 de produse tradiționale, astăzi sunt atestate mai puțin de 300. „Cernerea” produselor s-a realizat ca urmare a înăspririi regulilor.

„Românii caută din ce în ce mai mult produse de calitate, care să le certifice până la urmă faptul că mănâncă sănătos, iar asta îi ajută pe producători nu doar să producă din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ (…) Nici un producător nu mai poate păcăli consumatorul”, a dat asigurări Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români” la MADR.

Șeful de la MADR a precizat că reducerea de 15 ori a numărului produselor tradiționale atestate a avut loc ca urmare a înăspririi regulilor de atestare.

„E o diferenţă foarte mare. Anul trecut aveam 4.400 de produse atestate ca fiind tradiţionale, iar anul acesta avem 298, după ce am schimbat regulile. De ce mai puţine? Pentru că am pus anumite condiţii care au limitat. Până acum, din păcate, erau produse care se numeau ca fiind tradiţionale, obţinute după o reţetă tradiţională, dar ele se obţineau industrial”, a mai spus Daniel Constantin.

Atestarea produselor tradiționale este un proces continuu, însă vechile atestate au expirat la 1 decembrie 2014.

La Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, organizat de Ministerul Agriculturii, în incinta proprie (zona Universitate), sunt prezenți doar producători cu produse tradiționale atestate și ecologice certificate.

De asemenea, fiind un târg de Crăciun nu puteau lipsi nici brazii de Crăciun, aduși de Semper Flowers. Crama Pietroasa oferă vin fiert vizitatorilor, care pot cumpăra vinuri de calitate garantată, ca Fetească Albă, Rieslig Italian sau Cabernet.

Tot la Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, organizat de Ministerul Agriculturii, în incinta proprie (zona Universitate), se fierb sarmale maramușene și se coc cozonaci pufoși.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE