Supermarketurile ar putea fi obligate sa aloce 50% din spatii pentru produsele alimentare romanesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali, potrivit unui proiect de lege, informeaza Agerpres. Totodata, proiectul de lege noteaza ca marile lanturi de magazine sa perceapa taxe de maxim 5% pentru produsele locale.

Proiectul isi propune sa modifice Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Potrivit proiectului, „comerciantii persoane fizice autorizate care desfasoara activitati de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligatia ca, pentru produsele alimentare – lapte si produse lactate, carne si produse de carne, fructe, legume si produsele fabricate din acestea, panificatie, patiserie si cofetarie -, fabricate de catre producatori din Romania sa asigure spatii de expunere si vanzare de cel putin 50% din suprafata existenta folosita pentru comercializarea alimentelor. In acest sens, minim 20% din aceste spatii sa fie alocate catre toti producatorii locali”.

Proiectul prevede si ca serviciile, discounturile si alte obligatii cerute de comercianti producatorilor romani de produse alimentare nu vor putea depasi 5% din valoarea marfurilor comercializate.

Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca aceste masuri propuse in proiect vor duce la „sprijinirea accesului producatorilor romani, locali la marile lanturi de retail, iar consumatorii vor beneficia, la randul lor, de produse de calitate, proaspete, cu o trasabilitate clara”.

„In Romania, in ciuda mai multor tentative ale asociatiilor de producatori sa impuna un set de bune practici in relatia cu retailerii, reglementarile raman stufoase si permisive. In conditiile in care aproximativ 1,6 milioane de romani depind de veniturile din agricultura, iar agricultura contribuie doar cu aproximativ 4% la PIB, este evident ca discrepantele acestea sunt cauzate nu doar de cauze structurale, precum structura proprietatii sau tehnologia utilizata, ci si de accesul la piete de desfacere”, argumenteaza initiatorii, in expunerea de motive.

Proiectul de lege, initiat de 10 deputati liberali, urmeaza sa intra in dezbatere la Senat, ca prima Camera sesizata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE