apicultura

Ioan Fetea, ACA: Solicitam ajutor de minims pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentantii crescatorilor de albine incearca sa obtina in acest an un ajutor de minimis, in conditiile in care sectorul apicol s-a confruntat anul trecut cu un numar mare de mortalitati si depopulari ale familiilor de albine.

„Noi incercam si in acest an sa obtinem un ajutor de minimis pentru apicultori. Am solicitat si anul trecut, insa nu ni s-a oferit. Ce va pot spune momentan este ca am discutat cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, iar dansii ne-au solicitat sa facem o documentatie privind perspectiva anului apicol. Este o loterie acest lucru, insa vom incerca”, a declarat, pentru Stiri Agricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Anul trecut, productia de miere a Romaniei s-a situat la 18.000 de tone, cu circa 30% mai putin decat cea inregistrata in 2014, principalele cauze ale acestei diminuari fiind mortalitatile si depopularile numeroase in cadrul familiilor de albine, precum si efectele schimbarilor climatice. Mai mult decat atat, exportul de miere din 2015 a fost unul mai slab decat in alti ani, in general din cauza existentei unui surplus pe piata Uniunii Europene, dar si din cauza nerespectarii tehnologiilor de crestere de catre unii apicultori, ne-a mai marturisit Ioan Fetea.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociatie infiintata in 1958, singura cu acoperire nationala, care are 40 de filiale judetene si societati comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele ai materialul genetic necesar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE