apicultura

Ioan Fetea (ACA): Ajutorul de minimis va fi de circa 40-50 de lei pe familia de albine

Facebook
Twitter

Dupa ce ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca pregateste un sprijin financiar pentru apicultori, iata ca apar si primele detalii cu privire la cuantumul acestui ajutor care va fi acordat crescatorilor de albine.

Astfel, sprijinul financiar acordat apicultorilor in acest an s-ar putea situa intre 40-50 de lei pe familia de albine, ne-a declarat in exclusivitate Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

„Noi am cerut ministerului un ajutor de aproape 15 kilograme de miere pe familia de albine, ca sa putem asigura necesarul de hrana, sa ne putem continua activitatea. Sprijinul financiar ar putea fi cuprins intre 40-50 de lei, pe familia de albine. Noi am solicitat sa se acorde acest ajutor pentru minimum 1 milion de familii de albine, dar speram sa fie acceptata solicitarea noastra adica pentru circa 1,2 milioane de familii de albine. Depinde insa si ce solicitare va fi. Va exista o suma fixa, iar apoi aceasta se va distribui celor eligibili la sprijin”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele ACA.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis, apicultorii trebuie sa depuna o cerere in acest sens Directiei Agricole judetene la care sunt arondati, alaturi de dovada ca au familii de albine inregistrate in registrul agricol, precum si alaturi de factura de achizitionare a biostimulatorilor.

„Pentru ajutor se depune o cerere la Directia Agricola judeteana. Apicultorul trebuie sa faca dovada ca are familii de albine inregistrate in registrul agricol, sanitar-veterinar si, de asemenea, sa prezinte si factura, dovada, ca a cumparat biostimulatori pentru albine, care se regasesc pe lista oficiala. Speram ca ajutorul sa fie acordat pana la sfarsitul lunii august”, ne-a mai spus Ioan Fetea.

De asemenea, presedintele ACA a subliniat ca 2016 este unul dintre cei mai ciudati si dificili ani pentru apicultura din ultimii 35-40 de ani.

„Am mai obtinut un ajutor de minimis in 2014, tot din cauza conditiilor climatice nefavorabile. Anul acesta se pare ca unul dintre cei mai ciudati ani pentru apicultura din ultimii 35-40 ani. Am discutat cu multi apicultori mai in varsta, si nu s-au intalnit cu situatii similare. Pana la sfarsitul lunii iunie nu s-a recuperat nimic din cheltuielile care s-au investit inca de anul trecut pentru a avea familii puternice, pentru a asigura hrana necesara, in primavara tratamente, schimburi faguri, deplasari pastorala, rame. La rapita si salcam, de-abia s-a realizat 20% din productia normala, teiul e compromis mai mult de 50%. Urmeaza culesul e floarea-soarelui, cu toate ca se anunta seceta”, ne-a mai spus Ioan Fetea.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE