apicultura

Ioan Fetea, ACA: Culesul la salcam este compromis. Este o tragedie pentru apicultori

Facebook
Twitter

Oscilatiile frecvente de temperatura, precum si noptile friguroase din ultima perioada au provocat pagube importante si in sectorul apicol. Multi crescatori de albine se uita neputinciosi la culesurile sub asteptari pe care le au in acest an.

Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), spune ca in acest an, la culesul de rapita, apicultorii nu au obtinut decat 3-4 kilograme de miere, si asta doar pe o suprafata de maximum 40% din tara. O situatie si mai dramatica se regaseste la culesul de salcam, acesta fiind „compromis”, potrivit presedintelui ACA.

„Desi albinele au iesit destul de bine din aceasta iarna, primavara aceasta timpurie, cu temperaturi ridicate, a fortat albina sa consume tot mai multa hrana. Culesul de rapita s-a suprapus cu noptile foarte reci, albina a iesit tarziu din stup, in multe zone a plouat aproape 30-40% din timp. Apicultorii nu au facut decat o medie de sub 5 kilograme de rapita, chiar 3-4 kilograme, si asta pe o suprafata de maxim 40% din tara. In celelalte zone nu s-a obtinut nimic. Pe langa temperaturile scazute, am avut si o perioada oarecum lunga de ploi. Albina sta in stup, consuma, apicultorii au inceput deja sa foloseasca sirop sau alte surse de hrana pentru a salva familiile de albine. Sunt unii de peste 10 zile cu stupii deplasati la salcam si nu au cules deloc. Dimpotriva, au consumat si ceea ce au cules la rapita, fiind vorba de 2-3 kg, nu au fost extrase”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

De asemenea, Ioan Fetea considera ca in acest an culesul de salcam este „compromis”, pentru al patrulea al consecutiv.

„In anii anteriori, la rapita se faceau 5-7-8 sau chiar 10 kg de miere. Anul acesta daca se fac 3-4 kg, unde se fac. In maxim 40% sa spunem din suprafata tarii. Restul, doar cules pentru hranire. In ceea ce priveste salcamul, este compromis. Vin de la Oradea, din Valea-Lui-Mihai, o zona melifera foarte valoroasa pentru salcam si observ ca acesta este al 4-lea an consecutiv cand apicultorii s-au deplasat in zadar, doar cheltuieli, productie zero. Este o tragedie deja pentru apicultori”, a mai spus Ioan Fetea.

Romania are in prezent circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE