Cantitatile mari de precipitatii din ultimele doua saptamani au dat peste cap planurile agricultorilor romani. Desi ar fi trebuit deja sa inceapa lucrarile de semanare pentru culturile de toamna, multi dintre fermieri, in special cei din nord-estul si vestul tarii, au sistat campania de insamantari. Mai mult decat atat, in unele zone agricole, agricultorii nu au putut nici macar sa-si recolteze culturile de porumb si floarea-soarelui din cauza ploilor.
Una dintre cele mai grave situatii se intalneste in judetul Vrancea, acolo unde in ultimele doua saptamani au cazut precipitatii de peste 200 litri de apa pe metrul patrat.
„As putea spune mai degraba ca ne aflam in plina campanie de hibernare, nu de semanare. De 2-3 saptamani ploua incontinuu, iar in ultimele 2 saptamani va pot spune ca am avut peste 200 l de apa pe metru patrat, in tot judetul. La rapita s-a inceput insamantarea, insa e sub apa, si, avand in vedere ca e o cultura sensibila la excesul de apa, probabil vom avea suprafete mari calamitate. La grau, insamantarile sunt de-abia la inceput. Nu stiu daca per total s-a insamantat 5-10% la suprafata propusa”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Bazon, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea.
De asemenea, din cauza excesului de umiditate masinile agricole nu au putut intra pe teren nici pentru recoltarea culturilor.
„Toti fermierii stau cu culturile pe camp, nerecoltate, depreciate. Avem oameni pe camp, punem pompe, canalalele de desecare sunt neintretinute. Este foarte greu. Productiile la porumb si floarea-soarelui sunt la o treime din cate ar fi trebuit sa realizam, dar nici treimea asta nu suntem in stare sa recoltam. Nu se poate intra in teren nici cu tanchetele, daramite cu utilajele agricole”, ne-a mai spus Constantin Bazon.
In nord-estul tarii, la Botosani, insamantarile de grau s-au realizat in proportie de circa 65-70%. Nici aici ploile nu au lipsit, insa nivelul acestora a fost mai redus decat in zona Vrancei.
„La inceputul lunii am avut si noi un deficit, insa ne-a plouat recent cam cu 130 – 150 l/mp. Putem spune ca cel putin pentru moment situatia este buna. S-a semanat rapita, orzul, iar la grau s-au cam terminat lucrarile pentru aproximativ 65% din suprafata. In stratul superficial, la 45-50 cm, solul e umed. Speram ca pana la finalul lunii octombrie sa terminam campania de insamantare”, ne-a declarat Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice din Botosani.
O situatie asemanatoare o intalnim si in judetul Cluj, acolo unde semanarea graului s-a realizat doar in proportie de circa 10%. „Din pacate si la noi toata luna aceasta a plouat, lucrarile sunt intarziate, mai ales ca in unele zone nu s-a putut finaliza nici recoltarea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Iosif Balla, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Cluj.
Cu toate acestea, o situatie mult mai buna o regasim in sudul tarii, in judetul Ialomita, unde cel putin la ferma condusa de Nicolae Sitaru lucrarile de insamantare a graului au fost finalizate.
„Eu am terminat de samanat ceea ce mi-am propus, adica rapita si grau. Ca mine va pot spune ca sunt destul de multi fermieri mari. Cred ca in judetul nostru s-a reusit semanarea graului pe circa 80% din suprafata. Temperaturile au fost mai mici ca de obicei, motiv pentru care desi am terminat de semanat de 10 zile, nu mi-a rasarit inca graul. Insa e tot timpul. Cu precipitatiile nu e nicio problema, a plouat cam 60 litri pe metru patrat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli de Cereale si Plante Tehnice din Ialomita.
In toamna anului trecut, au fost insamantate cu grau 1,993 milioane hectare, cu secara – 8.569 ha, triticale – 83.867 ha, orz de toamna – 292.146 ha, orzoaica de toamna – 77.788 ha si rapita – 471.396 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Ce spune prognoza agrometerologica
Potrivit prognozei agrometeorologice valabile pentru perioada 18-24 octombrie, vremea mai rece de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, aceasta devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vântului, indeosebi in vestul, sud-vestul si nord-vestul tarii, informeaza ANM.
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea zonelor de cultura. Pe suprafete extinse din Moldova si izolat in nordul Munteniei se vor inregistra excese de umiditate in sol. In centrul si sudul Dobrogei, izolat in centrul Transilvaniei, vestul Crisanei si sudul Munteniei se vor semnala deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica), potrivit ANM.