Culturi sub ape in Galati: peste 1.500 hectare, compromise de ploile abundente

Facebook
Twitter

Cea mai mare provocare a fermierilor romani in aceasta perioada ramane campania de insamantare. Daca in majoritatea zonelor agricole din tara, agricultorii au reusit sa finalizeze, cu dificultate, lucrarile de semanare, in unele judete, ca de exemplu in Galati, situatia ramane una critica: numeroase sole au fost inundate, iar recoltele au fost compromise.

„La nivelul judetului Galati s-a insamantat in proportie de 70%, iar in zonele joase circa 30%. Avem aproximativ 1.500 de hectare care au fost afectate de ploile abundente, nu s-a putut recolta. In 40 de zile am avut circa 400 litri/mp. Pierderile cele mai mari au fost la cei care au avut legume in camp, care s-au stricat, au putrezit din cauza excesului de umiditate. Pur si simplu nu am mai putut folosi utilajele de recoltat, am apelat la recoltarea manuala, lucru care bineinteles ne-a costat enorm”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Grigore Petre, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale din Galati.

Fermierii galateni spun ca au solicitat sprijinul Prefecturii pentru a abroba intrunirea Comitetului pentru situatii de urgenta. „Operatiunea de desecare ii costa enorm pe fermieri. Multi aleg sa lasa terenurile inundate, pentru ca pur si simplu nu pot sustine material o asemenea lucrare”, ne-a mai spus Ing. Grigore Petre.

De asemenea, din cauza ploilor abundente rasarirea culturilor de toamna se realizeaza cu dificultate, avand in prezent o rezistenta redusa la geruri. „Graul nu este rasarit, de-abia in aceste zile a inceput sa rasara. La rapita, dezvoltarea este in prezent slaba, nu este intr-un stadiu care sa ii ofere o rezistenta corespunzatoare peste iarna. Din cauza acestui exces de umiditate, fermierii vor avea probleme si la primavara, deoarece au loc niste transformari in sol, cu efecte nu prea placute pentru planta”, ne-a mai spus Ing. Grigore Petre.

La nivel national, pana la finalul lunii noiembrie, fermierii au semanat grau pe o suprafata totala de 1.702.930 de hectare, mai putin fata de anul trecut cand a fost insamantata o suprafata totala de 2.106.000 hectare, potrivit datelor MADR, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

In ceea ce priveste orzul, acesta a fost insamantat pe o suprafata de 248.702 hectare. Anul trecut, orzul a ocupat o suprafata de 266.658 ha. Pentru orzoaica de toamna, fermierii au alocat anul acesta 63.200 de hectare, fata de 72.860 ha in 2015.

In schimb, anul acesta, fermierii romani au ales sa cultive mai multa rapita. Mai exact, in 2016 agricultorii au cultivat deja o suprafata de 455.871 de hectare, fata de 367.885 ha anul trecut.

Ce spune prognoza agrometerologica

Potrivit prognozei agrometeorologice valabile pentru perioada 6 – 12 decembrie, vremea mai rece sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vântului, in aproape toata tara. De asemenea, in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii, izolat asociata cu depunere de chiciura.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura grâului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in centrul si sudul Dobrogei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE