Soiuri romanesti de grau pentru toamna: sfaturile specialistilor pentru o semanare eficienta

Facebook
Twitter

Fermierii romani incep in aceasta perioada sa isi faca planurile pentru campania de semanare din toamna. Statiunile de Cercetare nu au stat nici ele deoparte, asa ca majoritatea lor au venit deja cu numeroase oferte pentru seminte. Este si cazul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Lovrin, din judetul Timis.

Specialistii de la Lovrin le propun fermierilor in aceasta toamna soiul semi-timpuriu Alex, la pretul de 2,2 lei, fara TVA, pentru categoria biologica de Baza si la pretul de 1,5 lei, fara TVA, pentru categoria C1. Samanta acestui soi este tratata cu fungicid Amiral Profi, aceasta putand fi achizitionata la saci de 40 kg si 500 kg.

„Soiul Alex se preteaza pe solurile din Vest si Sud-Vest, fiind soi de talie mare, 90-100 cm, MMP 1.000 boabe putand sa ajunga pana la 50 grame. Are un bob rotund, sticlos, de culoare rosiatica. Din punct de vedere al productie poate atinge pana la 9 tone pe hectar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ing. sef Petru Rain, de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Lovrin.

Un aspect important in alegerea soiurilor de grau semanate in toamna il reprezinta si rezistenta la iernare.
„Este un soi foarte rezistent la iernare, mijlociu-rezistent la cadere, si de asemenea tot la fel la boli si daunatori, in special la Fuzarioza. Recomandarea noastra este ca acest soi sa fie semanat undeva intre 450-500 plante germinabile la mp, adica circa 250 kg de samanta la hectar”, ne-a mai explicat specialistul.

Pe langa grau, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Lovrin mai ofera agricultorilor si orz de toamna, din soiul „Ametist”, ovaz de toamna, din soiul „Sorin”, precum si mustar din soiul „Alex” sau mazare din soiul „Vedea”.

Pregatirea patului germinativ, cel mai important aspect la semanare

La cultura graului, fermierii trebuie sa acorde o atentie foarte mare pregatirii patului germinativ, deoarece de acest lucru depinde rasarirea si infratirea plantei, ne-a mai declarat specialistul.

„Tehnologia de cultura trebuie sa tina cont in primul rand de planta premergatoare. De exemplu, dupa floarea-soarelui sau dupa mazare se poate interveni cu un disc de adancime, la circa 15-18 cm, ca si o mini-aratura, pentru dislocarea solului, aerisirea lui. De asemenea, noi facem o trecere cu discul inainte de semanat. Bineinteles, si cu ajutorul semanatorii mai prelucram putin solul inainte de semanat. Cel mai important la plantele paioase este pregatirea patului germinativ, care trebuie facuta cu atentie. De acest lucru depinde rasarirea si o buna parte din infratitul plantei”, ne-a mai spus Ing. sef Petru Rain.

De asemenea, perioada de semanare joaca si ea in rol extrem de important in dezvoltarea culturii de grau.

„Conditiile de clima din ultimii ani ne-au facut sa semanam mai tarziu. La nivel teoretic, perioada optima este intre 25 septembrie si 10 octombrie. Anul acesta s-a semanat mai devreme, prin 10-12 septembrie. S-a intrat greu in iarna, intr-adevar, era galben, dar la productie s-a vazut, s-a infratit foarte bine din toamna. Din punctul meu de vedere, mai bine cultura este semanata mai devreme decat mai tarziu. Daca e semanata prea tarziu, risti, daca vine gerul, sa nu rasara pana in primavara”, ne-a mai spus specialistul.

Alte soiuri de grau extrem de apreciate de fermierii romani sunt cele dezvoltate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Agricola Fundulea, „Glosa” regasindu-se de exemplu pe aproape 40% din suprafata totala cultivata cu grau din tara. Fermierii pot gasi si alte oferte interesante si la Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda – de exemplu soiul „Andrada”, capabil sa ofere productii de pana la 10.300 kg/ha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE