Evidenta zilierilor va fi realizata electronic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inspectia Muncii urmeaza sa realizeze o aplicatie electronica in care sa fie tinuta evidenta zilierilor, astfel incat aceste informatii sa fie transmise cu mai multa usurinta catre inspectoratele teritoriale de munca, a anuntat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, potrivit Agerpres.

„Vom crea o aplicatie care va da beneficiarilor posibilitatea sa transmita online la inspectoratele teritoriale de munca registrul zilierilor in varianta electronica”, a declarat Nicolae Bratu, pentru sursa citata.

Aceasta aplicatie ar urma sa fie finalizata pana la finalul anului 2016, urmand sa existe o perioada de tranzitie in care se vor putea transmite datele atât online cât si clasic. Ulterior, se va desfasura o noua etapa de control pentru a se vedea modul in care beneficiarii care utilizeaza zilieri respecta prevederile legale.

In prima parte a lunii octombrie, Inspectia Muncii a realizat mai multe controale. Pentru 9% din cazuri s-a impus aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala deoarece faptele prezentau pericol social ce nu permitea aplicarea avertismentului. De exemplu, au fost identificate cazuri de folosire a muncii minorului sub 16 ani si folosirea muncii minorului de peste 16 ani mai mult de 6 ore pe zi. Au fost sanctionate contraventional situatiile in care nu s-au adus la cunostinta zilierilor pericolele la care se pot expune din domeniile cu incidenta mare in producerea accidentelor de munca. Pentru neconformitatile constatate s-au dispus 1.134 masuri de intrare in legalitate, a mai precizat Dantes Nicolae Bratu.

Ministrul Muncii a precizat ca in prezent firmele care apeleaza la zilieri trebuie sa ii inregistreze in registre speciale, care sunt verificate de Inspectia Muncii pe teren. Mai mult decat atat, angajatorii trebuie sa realizeze zilnic instructajele angajatilor, prevazute de lege.

Conform dispozitiilor Legii nr. 52/2011, modificata si actualizata in 2014, activitatea prestata de zilieri este evidentiata prin Registrul de evidenta a zilierilor. Un extras din acest registru intocmit de agentii economici, continand inregistrarile din luna precedenta, se depune lunar la Inspectoratul Teritorial de Munca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE