Fermierii, in pericol sa ramana fara subventii din 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani risca sa ramana fara subventii europene, din 2018, daca nu vor avea facuta intabularea terenului, a avertizat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in cadrul unei intalniri cu autoritatile locale din Suceava.

„Daca nu se rezolva problema cadastrului pana in 2018, nu veti mai primi subventii, pur si simplu. Acolo unde nu exista cadastru, nu se va mai putea subventiona agricultura. Este pacat!”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

De asemenea, seful statului a precizat ca toate guvernele care au existat s-au ocupat prea putin de aceasta problema. „Am discutat aceasta chestiune cu guvernele pe care le-am intalnit. Toti au promis ca se rezolva. Acum mai avem foarte putin timp si sper sa se fi inteles urgenta acestei chestiuni”, a mai spus Iohannis.

Necesitatea realizarii cadastrului pentru terenurile agricole a fost subliniata si de actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea. „Vom reusi pana in 2020 sa facem cadastru si intabularea. Este o data realista pe un program de guvernare bine structurat”, spunea actualul ministru in primele zile de la instalarea in functie.

Romania trebuie sa isi cadastreze suprafetele agricole pentru a putea primi in continuare subventii de la Uniunea Europeana. Potrivit celor mai recente discutii de la Bruxelles, oficialii europeni intentioneaza sa acorde subventii, din 2020, pe ferma, si nu pe suprafata, asa cum era cazul Romaniei.

„In principiu pana in 2018 trebuie sa finalizam cadastru. Daca nu reusim extravilanul sa-l cadastram pana atunci va fi foarte dificil sa putem acorda subventiile pe ferma, caci aceasta este ideea, strategia, pe care doreste sa o implementeze Comisia Europeana si pentru statele noi membre. Noi, Romania, aveam un specific. De exemplu, daca un fermier german a luat in ultimii ani o subventie de 100.000 euro pe ferma, acestuia i se va mentine subventia in continuare, cu conditia sa ramana fermier. La noi, deoarece nu exista acest istoric, s-a introdus plata pe suprafata SAPS-ul. Daca se ajunge la concluzia ca trecem pe ferma, iar agricultorul are o problema cu exploatatia sa, atunci nu va mai putea lua subventii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii.

Surse din MADR sustin ca, in prezent, o suprafata de circa 3 milioane de hectare dispune de cadastru, in zona extravilana, ceea ce arata ca inca mai sunt suprafate importante de cadastrat.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 – 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE