septembrie 30, 2022

Seful LAPAR: circa 30% din suprafata agricola are cadastru. Din 2018 riscam sa pierdem subventiile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cadastrarea terenurilor agricole a fost facuta pentru mai putin de 30% din suprafata totala, sustine presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu. De asemenea, acesta a tras din nou un semnal de alarma cu privire la riscul ca fermele romanesti sa ramana fara subventii daca nu vor avea cadastru pana in 2018.

„Cadastrarea este o problema acuta in agricultura. Din 2018 se spune ca nu o sa mai primim subventii, probabil se va da o derogare de 2 ani. Din datele mele, nu suntem in prezent la nici 30% din suprafata care ar trebui cadastrata, prin urmare e necesar un efort mai mare si in aceasta directie”, a declarat Laurentiu Baciu, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, cu tema „Agricultura Romaniei dupa zece ani de la aderarea in U.E!”.

Romania trebuie sa isi cadastreze suprafetele agricole pentru a putea primi in continuare subventii de la Uniunea Europeana. Potrivit celor mai recente discutii de la Bruxelles, oficialii europeni intentioneaza sa acorde subventii, din 2020, pe ferma, si nu pe suprafata, asa cum era cazul Romaniei.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 — 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

Totodata, in cadrul conferintei, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat ca fermele romanesti se confrunta cu o lipsa acuta a forte de munca in agricultura. Mai mult, acesta a sustinut ca Romania plateste anual circa 10 miliarde de euro ca ajutoare sociale, mai mult chiar si de cat Germania, care are atat o populatie mai mare a Romaniei, precum si un PIB mult mai mare.

„Forta de munca e o mare problema, care ni se trage de la inchiderea scolilor agricole. La ora actuala aproape ca nu mai gasesti un om care sa dea cu o matura macar prin ferma. Asta din cauza ca cel mai bine platit e statul degeaba. Avem un record european in ceea ce inseamna ajutoare sociale. De exemplu, Romania plateste, sub diferite forme, 10 miliarde de euro pe an pe ajutoare sociale, la o populatie de 20 de milioane de locuitori si la un PIB de 160 miliarde de euro. In comparatie cu Germania, care cheltuie pe ajutoare sociale 8 miliarde de euro, la 80 de milioane de locuitori si la un PIB de 4.000 miliarde de euro”, a declarat Laurentiu Baciu, in cadrul

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, federatie cu reprezentativitate la nivel national a producatorilor agricoli din tara, a organizat marti, 23 mai, Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu tema „Agricultura Romaniei dupa zece ani de la aderarea in U.E!” eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultura si stabilirea politicilor care vizeaza acest sector.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE