Achim Irimescu: Fara subventii nu s-ar putea produce alimente la preturi accesibile

Facebook
Twitter

In lipsa subventiilor, producatorii europeni, inclusiv cei romani, nu ar putea realiza produse agro-alimentare la preturi accesibile consumatorilor, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Pana in 2050 cererea de alimente se va dubla, potrivit datelor FAO, ceea ce inseamna ca se va ajunge innevitabil la o criza alimentara. Singura solutie de a reduce consumul de combustibili fosili este sa se majoreze pretul. Probabil ca aici se va ajunge si in sectorul agroalimentar. Stim cu totii ca in prezent, cel putin in Uniunea Europeana, fara subventii nu s-ar putea produce la preturi accesibile consumatorilor. Exista asadar o sansa destul de mare ca in viitor sa se ajunga la o majorare a pretului pentru produsele alimentare. Din discutiile pe care le-am avut in statele vestice, producatorii au spus foarte clar ca prefera sa nu primeasca subventii, dar sa aiba un pret corect remunerator pentru ceea ce produc”, a declarat Achim Irimescu, la conferinta „Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!”, organizata in cadrul evenimentului „Pack Expo” de la Romexpo.

De asemenea, seful MADR a amintit ca la nivel european sunt alocate in fiecare an aproximativ 40 de miliarde de euro pentru subventionarea agriculturii.

„Pentru ca produsele sa fie acesibile consumatorilor, la nivel european sunt alocate circa 40 de miliarde de euro pentru subventionarea agriculturii. Pentru a reduce risipa alimentara, un rol foarte important il au si asociatiile care se ocupa de redistribuirea alimentelor aflate aproape de data expirarii, dar care sunt totusi conforme inca, bune de consum”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Timp de patru zile Bucurestiul devine punct de referinta in Europa pentru industria ambalajelor si solutii de ambalare reunind sub umbrela PACK EXPO tehnologii, materii prime si consumabile pentru industria de ambalaje, solutii de ambalare, etichetare si codificare, manipulare si depozitare pentru toate industriile complementare. Programul de vizitare al evenimentului PACK EXPO este 27 – 29 septembrie 2016, zilnic intre orele 10:00 – 18:00 si 30 septembrie 2016, intre orele 10:00 – 16:00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE