Ministerul Agriculturii ia in calcul scoaterea oficiala a unor scheme de sprijin acordate fermierilor si inlocuirea acestora cu unora dedicate unor noi culturi, precum sorgul. Seful MADR, Achim Irimescu, a declarat in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro, ca exista sanse importante ca unele scheme de sprijin cuplat sa fie eliminate din Campania 2017.
„Analizam posibilitatea de a elimina anumite scheme de sprijin, mai ales ca in prezent exista un numar foarte mare de masuri, ceea ce a complicat foarte mult cererea unica. Sprijinul acordat pentru viermii de matase, desi suma nu este mare, de 27.000 euro, ar putea fi eliminat. De asemenea, ramane de vazut daca vom mai continua si cu sprijinul la canepa. Ramane insa de vazut, nu am luat o decizie definitiva”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu.
Pe de alta parte, seful MADR ne-a spus ca are in plan introducerea unor noi scheme de sprijin cuplat, in special pentru cultura sorgului.
„Ne propunem sa incepem sa acordam un sprijin cuplat pentru sorg, care efectiv este o planta minute, foarte rezistenta la seceta. Are capacitatea sa fixeze circa 50-55 de tone de dioxid de carbon in sol, pe an. Graul de exemplu nu fixeaza decat 10 tone. As vrea sa incurajez cultivarea aceste plante, cu o subventie, pentru a trece la cultivarea masiva a sorgului”, ne-a mai spus ministrul Agriculturii.
In prezent, culturile care beneficiaza de Sprijn Cuplat sunt soia, lucerna, mazarea si fasolea boabe pentru industrializare, orez, samanta de cartof, cartof timpuriu pentru industrializare, hamei, sfecla de zahar, tomate pentru industrializare, castraveti pentru industrializare, mere pentru industrializare , prune pentru industrializare, cirese si visine pentru industrializare.
Anul acesta cele mai mari cuantumuri pentru sprijinul cuplat vegetal au fost acordate culturilor: samanta de cartof (23.745 euro/ha), tomate pentru industrializare cultivate in camp (13.669 euro/ha), cartof timpuriu pentru industrializare (11.257 euro/ha) si castraveti pentru industrializare cultivati in camp (3.065 euro/ha).