Noi scheme de sprijin cuplat au fost aprobate la Bruxelles

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Oficialii europeni au aprobat in Parlamentul European noi scheme de sprijin cuplat pentru carnea de porc si cea de pui, doua dintre cele mai afectate sectoare agricole in blocul comunitar. Schimbarea s-a produs gratie unui amendament propus de europarlamentarul roman Daniel Buda.

„In sedinta de miercuri a Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European am formulat alaturi de colega mea, Viorica Dancila, o serie de amendamente extrem de importante pentru fermieri, care au fost si adoptate la propunerea privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii Europene- regulamentul „Omnibus”. In concret, este vorba de propuneri de modificare a legislatiei sectoriale la jumatatea perioadei de programare financiara 2013-2020”, a notat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Unul dintre amendamentele adoptate se refera la sprijinul care se acorda pe hectar la suprafata agricola si, in cazuri justificate, si pe unitate vita mare (UVM), fermierilor sau grupurilor de fermieri care se angajeaza in mod voluntar sa adopte sau sa mentina practici si metode specifice agriculturii ecologice, astfel cum sunt definite in Regulamentul (CE) nr. 834/2007 si care sunt fermieri activi in intelesul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Un alt amendament adoptat se refera la cuantumul care trebuie recuperat de la beneficiar in contextul unei plati individuale pentru o schema de ajutor sau o masura de sprijin, fara a include dobanda aferenta si care nu trebuie sa depaseasca 250 Euro si nu 100 de Euro cum era prevazut initial.

„De asemenea, un alt amendament important care a fost adoptat in cadrul sedintei a fost includerea in cadrul sprijinului cuplat a carnii de porc si a carnii de pui. Astfel, sprijinul cuplat poate fi acordat in urmatoarele sectoare si productii: cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, canepa, orez, fructe cu coaja lemnoasa, cartof pentru fecula, lapte si produse lactate, seminte, carne de oaie si de capra, carne de vita si manzat, carne de porc, carne de pui, ulei de masline, viermi de matase, furaje uscate, hamei, sfecla de zahar, trestie de zahar si cicoare, fructe si legume si specii forestiere cu ciclu scurt de productie”, a mai precizat europarlamentarul roman.

Sprijinul cuplat poate fi acordat in acele sectoare sau in acele regiuni dintr-un stat membru in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati. Cu exceptia sectorului de culturi proteice, sprijinul cuplat poate fi acordat numai in masura in care este necesar pentru crearea unui stimulent in vederea mentinerii nivelurilor actuale de productie in sectoarele sau regiunile in cauza.

„Nu in ultimul rand, prin amendamentul formulat, am reusit eliminarea din cadrul Regulamentul UE Nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea Politicii Agricole Comune a articolului 54, alineatul (2) care se refera la procedurile de recuperare a platilor necuvenite”, a mai spus Daniel Buda.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE