Subventiile pe suprafata, acordate in prezent fermierilor europeni, inclusiv celor romani, ar putea sa dispara din 2019, sustine Laurentiu Rebega, europarlamentar roman in cadrul Comisiei pentru Agricultura si dezvoltare rurala, din Parlamentul European.
„Din 2019 exista semnale ca subventia pe suprafata va disparea, banii urmand sa fie realocati catre diferite proiecte prioritare pentru statele membre. Aceasta eliminare a subventiilor este o incercare de a elimina concurenta neloiala, mai ales ca exista subventii diferentiate intre statele europene. Nu as vrea sa am din nou dreptate, nu as vrea sa fim instiintati in 2019 ca avem nevoie de o noua strategie de dezvoltare, iar noua sa ne ia un an sau doi ca sa ne dam seama ce vrem sa facem cu banii europeni”, a declarat europarlamentarul Laurentiu Rebega, in cadrul unei conferinte.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca eliminarea subventiilor ar fi in defavoarea Romaniei, avand in vedere ca tara noastra inregistreaza un decalaj major fata de statele occidentale.
„Exista acest risc al eliminarii subventiilor, insa eu nu m-as bucura. Discutiile la nivelul Bruxelles-ului duc mai degraba spre plata fermierului pentru ceea ce face pentru mediu, protejarea resurselor. Pentru Romania, in stadiu in care suntem noi, eliminarea subventiilor nu ar fi deloc benefica, pentru ca avem un decalaj fata de Vest. In veniturile unui fermier francez 90% este plata directa”, a declarat Achim Irimescu in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, noul sef MADR a mentionat ca desi fermierul roman beneficiaza de o crestere a valorii subventiilor acest lucru nu se regaseste mereu si in buzunarul consumatorului.
Pentru 2015, bugetul alocat Romaniei de catre Uniunea Europeana pentru plata subventiilor pe suprafață a fost de 1,6 miliarde euro.